"Huisartsentekort wordt overal voelbaar. Oplossingen nodig" (Roel Van Giel)

Burgers op zoek naar een huisarts: het fenomeen begint grote proporties aan te nemen waardoor naburige praktijken het tekort niet meer kunnen opvangen: het ene domlnosteentje na het andere valt zodat die zoekende burger in de kou blijft staan. Hoe moet het verder? Een reactie van Roel Van Giel (Domus Medica).

Langzamerhand stijgt de druk van gemeenten en regio’s wegens te weinig huisartsen. Een sluipend probleem dat iedereen wel ziet aankomen, maar op een bepaald moment wordt het echt voelbaar voor de bevolking. Of dat geen spanning kan opleveren voor de zorgcontinuïteit waarvoor huisartsen toch mee verantwoordelijk zijn?

Dr. Van Giel: “Je moet natuurlijk wel wachtdiensten voorzien, maar een dag telt voor ons ook maar 24u. De Orde heeft hier in haar laatste adviezen ook al op ingespeeld."

Zoekende burgers

"We moeten natuurlijk oplossingen proberen te voorzien in de mate van het mogelijke, maar klachten in dat verband verwacht ik niet van de kant van de Orde. We kunnen er evenwel niet naast dat er meer en meer telefoontjes komen van burgers, op zoek naar een huisarts.”

De bereikbaarheid van huisartsen buiten de werkuren, die duidelijk afnam in de loop der jaren, speelt hier ook mee. Ligt een oplossing in iets meer flexibliteit op dat vlak?

“De oplossing ligt er niet in om elke arts te verplichten om tot 10u ’s avonds te gaan werken.”

Evolueren we naar het Nederlandse model waar praktijken strikt om 17u de deur dichtdoen?

“De meeste huisartsen bij ons zijn toch nog doorgaans tot minstens 19u bezig in hun normale werkdagritme. In ziekenhuizen is een fulltime van een arts doorgaans viervijfde. Dat zijn de waarden en normen die een generatie nu eenmaal naar voren schuift."

Verpleegkundigen recupereren

"Er komt een tijd aan met een enorme arbeidskrapte op alles. Dat vergt een aanpassing van de werkorganisatie. Teleconsultaties zijn daarvoor volgens mij zeker niet de uitweg. Wel kun je werken aan de vermindering van administratie, de inschakeling van verpleegkundigen in de huisartsenpraktijk en taakdelegatie. Aan verpleegkundigen is er ook een tekort, maar voor huisartsen zou het kunnen dat verpleegkundigen die het minder en minder zien zitten in shiftdiensten van thuisverpleging of ziekenhuis, wel hun gading vinden in de werkiwijze van een huisartsenpraktijk. Met andere uren en een ander werkritme dus. Die moeten we proberen te recupereren."

> Oorlog in de thuisverpleging

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    30 mei 2022

    Maar jongen toch : wie wil er nu al die PLICHTEN en geen enkel RECHT !
    Ieder 1 “ studeert “ nu voor flik :
    Staats- wedde en - pensioen en je hoeft echt geen verantwoording af te leggen als je iemand in elkaar timmert of BIG MACs eet , parkeerbonnetjes uitschrijft en/of ouders , die het heft in eigen handen nemen om hun kinderen ONGEWAPEND te redden , in de handboeien steekt !