Huisarts zet krokodil in tegen rompslomp

De ‘Blauwe krokodil’ doet haar intrede in Vlaanderen. Het gaat om een variant op de paarse krokodil die het verzet symboliseert tegen de administratieve pletwals in Nederland. Initiatiefneemster is Nicole Dekker, huisarts uit Hoboken.

Het romslomp-probleem is meer dan genoeg bekend, vooral dan in de vorm van overbodige attesten. Alleen blijken onze bewindvoerders er nog steeds halsstarrig naast te kijken.

Dus komt er nu een nieuw initiatief van de Hobokense huisarts Nicole Dekker. Zij lanceert haar Blauwe Krokodil, een variant op de Paarse Krokodil die boven de Moerdijk het artsenverzet kenmerkt. Elk nutteloos attest stempelt ze af met haar zelfgemaakte blauwe-krokodilsymbool (zie illustratie). Een mooie manier ook om de patiënten attent te maken op die papier- en tijdsverspilling. Meteen roept ze de collega’s op om haar actie de wind in de zeilen te geven. Een oproep die niet in dovemansoren valt. Ze illustreert die oproep met een eerste actie: een gestempeld attest dat een patiënte de toestemming geeft om het huis te verlaten. Patiënte die blijkbaar les volgt vanop afstand.

Nicole Dekker is niet aan haar proefstuk toe. Eerder, tijdens de coronacrisis, zette ze ook al druk om de Tele-Lok's meer ingang te doen vinden. Ze getuigde hierover toen op Medflix.

Het aanzwellende verzet tegen de rompslomp, al op gang getrokken door de Kafkagroep waarin alle jonge huisartsen zitten van de drie syndicaten en nog eens in de verf gezet in ons vorige nummer van MediSfeer, krijgt meer draagvlak. Velen zijn het getalm beu waarmee de overheid het probleem aanpakt. Sowieso duurt het een eeuwigheid vooraleer nieuwe maatregelen van kracht worden, ook in andere zaken. Met de papierwinkel loopt het nu al jaren, zo niet decennia, de spuigaten uit. Het begon met de actie Zaadpluis 20 jaar geleden, kreeg nadien een vervolg met de Kafkameter en intussen heeft ook de nieuwe generatie jonge huisartsen zich op het probleem gestort, dat nog verergerd werd door de coronacrisis.

> Video killed the creditpoint-stars

> Huisarts in vieze papieren

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.