Gynaecologen en huisartsen praten over seks

Sensoa zet met een grootschalige campagne gynaecologen en huisartsen aan om met hun patiënten te spreken over hun seksuele gezondheid, en indien nodig een soa-test voor te stellen. "Share love, geen soa."

De campagne sensibiliseert jongvolwassenen om zich te laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) voor ze in een nieuwe relatie het condoom willen weglaten. Daarvoor bestaat een aanleiding: de soa chlamydia is aan een opmars bezig binnen de leeftijdsgroep van 15 tot 34 jaar. Wellicht is het typische relatiepatroon van kort op elkaar volgende, monogame relaties (‘seriële monogamie’) daarvoor verantwoordelijk. "In een nieuwe relatie wordt na een tijdje vaak het condoom weggelaten zonder zich voorafgaand te laten testen op soa's. Nochtans kan één van de partners in een vorige relatie besmet zijn met chlamydia zonder daar iets van te merken", aldus Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa.

Gynaecologen en huisartsen praten over seks

Huisartsen en gynaecologen wordt gevraagd om met hun patiënten te spreken over seksuele gezondheid en indien nodig een soa-test voor te stellen. Vaak verwachten patiënten dit van hun arts, maar durven ze er zelf niet om vragen. Samen met Domus Medica, de beroepsvereniging van huisartsen, zijn daarom een aantal aanbevelingen voor een soa-consult geformuleerd. Daar kunnen artsen naar teruggrijpen bij een vraag over soa. De VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en Domus Medica zullen deze aanbevelingen promoten naar hun leden. Domus Medica ontwikkelde ook een navormingspakket rond soa voor huisartsen. En ook Medi Sfeer en De Specialist zegden toe om de campagne te steunen.

De campagne loopt via affiches in clubs, toiletten, fitnesscentra en fuifpakketten aan homohoreca. De beelden zijn ook te zien op bussen in alle (studenten)steden. Op zadelhoesjes verschijnt ‘Share een fiets, geen soa’, bestemd voor de Bluebike-fietsen en de studentenfietsen van Velo Leuven, Fietshaven Antwerpen en Student en Mobiliteit Gent. Verder worden condooms verspreid op de Flair Shopping Day en in clubs via het Quality Nights Netwerk van VAD. Ook op de sociale media wordt de campagne intensief gevoerd.

Tal van studentenartsen, gynaecologen, wijkgezondheidscentra, huisartsenwachtposten en apothekers krijgen bovendien de affiches en promomateriaal voor hun wachtzaal toegestuurd. Artsen en gynaecologen kunnen ook zelf bij Sensoa affiches aanvragen. Op Seksualiteit.be vinden patiënten meer info over soa’s.

‘Je hoeft geen slet of player te zijn om een soa te krijgen’

De slogans op de affiches counteren het vooroordeel dat enkel wie seks heeft met (veel) wisselende sekspartners, kans loopt op een soa. Veel jongvolwassenen worden wellicht besmet in een relatie. ‘Je hoeft geen slet of player te zijn om een soa te krijgen’ luidt het in de campagnebeelden. Ook personen in vaste relaties hebben kans op een besmetting, indien één van hen ooit seks zonder condoom had. De remedie is simpel: laat je testen bij je huisarts of gynaecoloog voor je het condoom weglaat, aldus Sensoa.

Chlamydia geeft bij 80% van de besmette vrouwen geen klachten, bij mannen is dat bij 60%. Volgens schattingen zijn 1 op 20 jongeren en jongvolwassenen besmet met chlamydia. De gevolgen zijn niet min. Een onbehandelde chlamydia kan leiden tot bijbalontsteking bij mannen of Pelvic Inflammatory Disease (PID) en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Chlamydia kan nochtans eenvoudig behandeld worden met antibiotica.

U kunt de campagnepagina hier bekijken en de aanbevelingen voor en soa-consult hier.

De campagne loopt met steun van de Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en volgende partners:

Absoluut, Domus Medica (partnerorganisatie van de Vlaamse overheid voor huisartsen op vlak van preventieve gezondheidzorg), VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie), Ghapro (preventieve seksuele gezondheidzorg voor sekswerkers in Vlaanderen), Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV), Quality Nights van VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw), KOVAG (Koninklijke Oost-Vlaamse Apothekersgild), Blue Bike, Vélo Leuven, Fietshaven Antwerpen, Student en Mobiliteit Gent, Boomerang, De Lijn en Flair.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.