Foute info op sociale media noopt nu ook huisartsen tot actie

Enkele weken geleden luidden de gynaecologen nog de alarmbel bij De Specialist over gevaarlijk fake gezondheidsnieuws op sociale media, vooral dan TikTok. Vandaag waarschuwen ook huisartsen daarvoor naar aanleiding van een bevraging van VRTNWS bij 126 huisartsen. Domus Medica roept op om actie te ondernemen tegen fout gezondheidsadvies op sociale media. Gynaecologenvereniging VVOG kondigde aan dat ze zelf filmpjes met betrouwbare info zou verspreiden op sociale media.

Op Instagram, TikTok en YouTube worden elke dag gemiddeld 280 berichten geplaatst over gezondheidsthema's. En dat enkel nog maar in het Nederlands. Helaas soms met foute informatie. Huisartsen krijgen daar steeds meer vragen over en moeten vaak ook ingrijpen, reageert dr. Antoon Deckers (Turnhout, foto) op de resultaten van de VRT-bevraging. Hij geeft als voorbeeld iemand met schilddierproblemen door supplementen in te nemen die ze aangeraden kreegt via sociale media. Dergelijke gevallen zorgen voor nog meer werkdruk.

Domus Medica roept op om actie te ondernemen tegen fout gezondheidsadvies op sociale media. Dr. Jeroen van den Brandt: "In de huidige tsunami van desinformatie moeten we werken aan de bron. En aan meer regulatie van sociale mediabedrijven om vanaf het begin betere en betrouwbare informatie te hebben."
 
TikTok en Meta geven naar eigen zeggen aan nochtans dat ze optreden tegen foutieve gezondheidstips op hun platformen.
 
Veel van de honderden berichten die elke dag gepubliceerd worden gaan over supplementen, anticonceptie, voeding, hormonen, fitness of mentale gezondheid. Naast berichten met correcte inhoud, bevat een aanzienlijk deel ook foute of ongenuanceerde informatie. En jongeren zijn daar vatbaar voor. Instagram en TikTok zijn zoals bekend populaire platformen bij Vlaamse jongeren.

De impact van sociale media op de gynaecologie was ook een belangrijk gespreksthema op het recente Lentesymposium van de Vlaamse gynaecologen. “Vele gynaecologen hebben onvoldoende zicht op wat er speelt op platformen zoals TikTok, waar vaak incorrecte informatie over anticonceptie, hormonale substitutie en fertiliteitscounseling circuleert", duidde woordvoerster dr. Isabelle Dehaene toen. De gynaecologen willen zelf tot actie overgaan. VVOG-voorzitter dr. Koen Traen stelde voor om , kwam  jobstudenten geneeskunde en communicatie in te huren die de opdracht krijgen om TikTok-filmpjes met betrouwbare informatie te maken en desinformatie zo tegen te gaan. Zijn voorstel werd aanvaard door het VVOG-bestuur.

Huisarts Antoon Deckers dringt van zijn kant aan op meer moderatie van de sociale media, "daar waar in de VS net de tendens bestaat om sociale media minder te modereren."

> De uitdagingen voor de gynaecologie vandaag (dr. Dehaene)

> Impact sociale media op gynaecologie fel onderschat

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.