Een eetlepel beweging, 3x daags

De huisarts kan vanaf nu in heel Vlaanderen een portie beweging voorschrijven voor mensen met een inactieve leefstijl en een risicoberoep. Ze worden dan doorverwezen naar professionele begeleiding.

Minister Vandeurzen hoopt bewegingsarm Vlaanderen zo op de juiste weg te helpen. Het project ‘Bewegen op verwijzing’ (BOV) werd zopas door de Vlaamse Regering goedgekeurd waardoor het verder in heel Vlaanderen ingang kan vinden. 

BOV werkt volgens een vast principe: de huisarts verwijst zijn patiënten die aan de voorwaarden voldoen, door naar een BOV-coach. De BOV-coach stelt dan samen met de deelnemer een beweegplan op maat op. De drempel wordt zo laag mogelijk gehouden. Daarom sluit het beweegplan maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de persoon in kwestie. Het kan gaan van laagdrempelige beweegactiviteiten die in te passen zijn in de dagelijkse gewoonten (zoals met de fiets naar het werk) tot lokale sportinitiatieven. Eens wanneer het beweegplan opgemaakt is, motiveert de BOV-coach de deelnemers. Het is de bedoeling dat de deelnemer na verloop van tijd dit zelfstandig verderzet.

Het principe komt niet zomaar uit de lucht gevallen. In navolging van goede praktijkvoorbeelden uit het buitenland, draait BOV enkele jaren proef in Leuven. Met succes, zoals blijkt uit de resultaten van de afgelopen jaren. Mensen die door een inactieve leefstijl een verhoogd gezondheidsrisico lopen, geraken niet alleen in beweging dankzij de BOV-coaching, ze blíjven ook in beweging. Uit het proefproject bleek dat liefst 37% van de deelnemers uit maatschappelijk kwetsbare groepen komen.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Het project zal over heel Vlaanderen stelselmatig verder in de praktijk worden gezet. Hierdoor zullen meer mensen van een beweegcoach gebruik kunnen maken. Het Lokaal Gezondheidsoverleg en de lokale besturen zullen hiervoor de drijvende krachten zijn. Ook zullen de huisartsen een belangrijke rol vervullen. BOV is voor hen een concreet instrument waarmee zij hun risicopatiënten kunnen verwijzen om meer te gaan bewegen.”

Het BOV-project schiet uit de startblokken voor 5 jaar, met een totaalbudget van 4.544.000 euro. 

P.S.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.