Dankzij overleg met de FOD Sociale Zekerheid heeft Domus Medica ervoor kunnen zorgen dat de huisartsen niet koudweg onbetaald administratief werk in hun bord geschoven krijgen. Onderwerp van het overleg was de nieuwe regeling rond aanvraagformulieren voor personen met een handicap. Er komt ook hulp voor het gebruik van de nodige technologie door de huisarts. De softwarefabrikanten worden aangepord om hun pakket bij te werken. Een aantal pakketten zijn alvast klaar.
Even terugspoelen. Op 1 juli ging er een nieuwe aanvraagprocedure voor personen met een handicap van kracht. Sindsdien kunnen de betrokkenen zowel tegemoetkomingen als andere maatregelen – bijvoorbeeld parkeerkaarten – online aanvragen. Ze kunnen daarvoor hulp zoeken bij de gemeente, het OCMW, het ziekenfonds of rechtstreeks bij de Directie-generaal Personen met een handicap van de FOD Sociale Zekerheid. So far, so good: minder administratieve last.
Maar niet voor iedereen. De patiënt geeft de naam van zijn behandelend arts op via de online vragenlijst. De Directie-Generaal Personen met een handicap neemt rechtstreeks contact op met de aangeduide arts om de medische informatie op te vragen. Als de arts een eHealthBox heeft, ontvangt hij een elektronisch formulier. Invullen geblazen, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.
De situatie schiep een gevaarlijk precedent, en Domus Medica greep in. De arts heeft uiteraard altijd de mogelijk zijn patiënt voor een consult uit te nodigen. “Maar dat kan niet de bedoeling zijn”, repliceerde de koepel. In een rondschrijven van 7 juli kregen de kringen het advies elektronische berichten rond de aanvraagformulieren voor personen met een handicap voorlopig niet te behandelen.
Er was trouwens nog een probleem: het systeem werd gelanceerd vóór alle pakketten het konden hanteren. In werkelijk wist slechts een klein aantal pakketten er weg mee. Dat leidde tot verwarring onder de artsen.
Protest helpt
Samen met de boycot heeft het overleg tussen Domus Medica en de FOD Sociale Zekerheid intussen vruchten afgeworpen. De FOD sensibiliseert voortaan de aanvragers (OCMW’s, ziekenfondsen, gemeenten) over het feit dat de patiënt de arts moet contacteren voor en na zijn aanvraag. De patiënt komt hiervoor naar de raadpleging of neemt via een andere weg contact op met de huisarts, die kan beslissen of de patiënt op consult komt.
Ook het technologische aspect wordt aangepakt. Per EMD-pakket worden in samenspraak met Domus Medica instructiefilmpjes gemaakt. Daarnaast worden andere opleidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld via éénlijn.be, bestudeerd.
Als kers op de taart heeft Domus Medica een verzoek geformuleerd dat zou moeten gelden voor de hele verdere ontwikkeling van eHealth. De koepel drong erop aan dat in de toekomst dergelijke initiatieven pas bij de huisartsen zouden worden uitgerold nadat er uitgebreide tests gebeurd zijn in de verschillende pakketten. Domus Medica test de pakketten waarin het nieuwe systeem momenteel naar verluidt zou werken: Careconnect, Epicure, Health One, Windoc en Medidoc. Pricare start met de integratie in het najaar. Domus Medica oefent druk uit opdat alle andere pakketten zo snel mogelijk zouden instappen.
Op termijn vraagt Domus Medica ook een connectie met de briefwisseling in het pakket zelf, zodat de eHealthbox niet apart moet geconsulteerd worden.
“Onder deze voorwaarden en als de afspraken worden nageleefd, kunnen we het initiatief ondersteunen, aangezien het een belangrijke aanzet is naar administratieve vereenvoudiging en de centrale rol van de huisarts ondersteunt”, meldt de koepel. Toch moet worden gezegd dat het aantal gegevens dat automatisch vanuit het EMD naar het formulier doorstroomt, momenteel beperkt is. Meer informatie over de elektronische procedure voor huisartsen vindt u hier.
Moet de arts hier elektronisch werken?
Tot slot nog dit: er bestaat geen enkele verplichting om de procedure elektronisch af te handelen. Artsen die geen eHealthBox hebben, krijgen de documenten per post. Als een document 15 dagen in de eHealthBox blijft liggen, loopt er bij de huisarts een elektronische herinnering binnen. Na 30 dagen krijgt de patiënt de papieren (formulier 3 en 4) waarmee hij naar de huisarts kan gaan. De procedure wordt dan verder volledig afgerond zoals vroeger. Het administratieve gedeelte en het gedeelte rond zelfredzaamheid worden voortaan nog alleen langs elektronische weg afgehandeld door de maatschappelijk werkers van mutualiteiten, OCMW’s en gemeenten.