Afscheidnemend DM-directeur Christophe Dekoninck is fier op het feit dat hij Domus Medica een stevige organisatie en groei kon meegeven. We overlopen zijn parcours met hem en blikken ook vooruit naar enkele highlights die zich in de onmiddellijke toekomst situeren.
Als algemeen directeur is Christophe Dekoninck fier op het feit dat hij Domus Medica een stevige organisatie en groei kon meegeven. “We groeiden bijna zeven jaar geleden van 10 naar 27 medewerkers nu en ons aantal expertisedomeinen nam toe van 3 tot 9. De organisatie werd grondig geprofessionaliseerd en stukken efficiënter. Digitalisering en kwaliteit voerden we hoog in het vaandel, financieel werd DM een gezonde vereniging. Vandaag hebben we eigen volledig gerenoveerde kantoorruimtes, we moeten niet meer huren.”
De vereniging financieel gezond maken was essentieel. Er wordt altijd naar vzw's gekeken alsof die vies moeten zijn van inkomsten, zeker als die commercieel zijn. Dat verkeerde beeld heb ik de afgelopen jaren wat kunnen bijschaven. Hoe gezonder een organisatie, hoe meer middelen."
Of Domus Medica voor zijn komst niet financieel gezond was? "Er waren bepaalde zaken gebeurd in het verleden waardoor Domus Medica financieel gezien door een moeilijke periode ging toen ik begon. Dat is vandaag helemaal anders."
"Een belangrijke verwezenlijking is ook dat we Wonca 23 binnenhaalden. Voor mijn komst heeft men ook herhaaldelijk geprobeerd om Wonca naar ons land te brengen, maar zonder succes."
Frustratie
Of Domus Medica niet meer kon doen aan de administratieve overlast die het beroep nu al jaren teistert? Domus Medica probeert dat aan te pakken maar het is een werk van lange adem. "Binnen Jong Domus hebben we het Kafkaproject." Vraag is of dit thema niet meer aandacht verdient van de hele vereniging. "Jong Domus staat niet helemaal los van DM. De voorzitter van Jong Domus maakt deel uit van het DM-bestuur, net om die link te bewaken. Jong Domus werkt hiervoor ook samen met onze mandatarissen van AADM."
"Mijn frustratie de afgelopen jaren was wel dat het zo'n langdradig proces is om iets te wijzigen in België. De verdeeldheid bij artsenverenigingen helpt daar bij niet”, weet hij. "We wonnen als DM tijdens de covidjaren wel aan gewicht, daarvan ben ik overtuigd. Maar het kan altijd nog beter. Alleen: de complexe Belgische structuur maakt het niet eenvoudig. Ik houd van efficiëntie en vooruitgaan."
Zelf focust hij zich het liefst op projecten en structuur, het is nu aan anderen om zich op de inhoud te concentreren. “Mijn nieuwe werkgever wordt een sociale bouwmaatschappij, de Noorderkempen. Een andere sector maar vergelijkbaar met DM wat reorganisatie betreft. En waar ik weer heel wat projecten zal kunnen uitbouwen. Op dat vlak blijf ik bij mijn leest en focus ik me op mijn sterke punten. Er is een toekomstbestendige organisatie uitgebouwd. De persoon die me zal opvolgen zal hopelijk beleidsmatig wat meer zaken kunnen realiseren, daar ligt mijn interesse minder.”
Opvolger
De vacature voor een nieuwe DM algemeen directeur loopt nog tot eind deze maand. Een intern selectiecomité zal zich over de kandidaten buigen. Dat comité bestaat uit voorzitter en ondervoorzitter en twee bestuursleden, plus Dekoninck zelf. Zij zullen een eerste screening afwerken waarna de laatste twee of drie kandidaten een assessment doormaken en de finale keuze volgt.
Eind dit jaar kiest Domus Medica dus een nieuwe algemene vergadering en een nieuw bestuur. Het is goed dat dan een nieuwe algemeen directeur de herkozen algemene vergadering en het bestuur kan inleiden. Als hij er pas zou komen na die verkiezingen, zou dat een stuk moeilijker zijn.