Campagne moet negatief beeld van radiotherapie bijstellen

De "Estro Cancer Foundation" lanceert dinsdag naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Marie Curie een campagne om het grote publiek te sensibiliseren rond de voordelen van radiotherapie bij de genezing van kanker. De bedoeling is onder andere om het vaak negatieve beeld dat mensen van radiotherapie hebben, bij te stellen. Want, zo zeggen de initiatiefnemers, radiotherapie is een efficiënte behandelingsmethode bij kanker, met weinig bijwerkingen.

Marie Sklodowska Curie werd op 7 november 1867 in het Poolse Warschau geboren, dinsdag dus exact 150 jaar geleden. Curie geldt als een van de grootste pioniers in de wetenschap en legde met haar ontdekking van radium de basis voor de nucleaire geneeskunde, waaronder radiotherapie.

Elk jaar worden in België bijna 30.000 patiënten met kanker middels radiotherapie behandeld. Op Europees niveau wordt geschat dat in 2020 ongeveer drie miljoen mensen getroffen zullen zijn door kanker. Meer dan 50 procent van hen zal nood hebben aan een behandeling die ook radiotherapie omvat, maar de toegankelijkheid van de behandeling is niet optimaal. "51 procent van alle Europese patiënten met kanker zou radiotherapie moeten ondergaan. Nochtans krijgt de dag van vandaag een kwart van hen niet de behandeling die ze nodig hebben in Europa", betreurt de Estro Cancer Foundation in een persmededeling.

Jean-François Daisne, diensthoofd radiotherapie-oncologie van het ziekenhuis CHU UCL Namen, bevestigt dat er een probleem is. "Daar waar in België de wachttijd voor een kankerpatiënt amper 2 à 3 dagen bedraagt, is dat in sommige landen 2 à 3 maanden", aldus Daisne. Volgens de dokter is het hoog tijd om de kloof tussen vraag en aanbod te dichten. Het gaat dan wel om een grote investering per machine, maar de kosteneffectiviteitsratio is - met 50 procent - maximaal, luidt het.

De Europese campagne die dinsdag wordt gelanceerd, is dus enerzijds bedoeld om het beeld van deze behandelingsvorm bij te stellen door te focussen op de voordelen en het belang ervan, maar wil tegelijk de beleidsmakers bewustmaken van de noodzaak om radiotherapie breder toegankelijk te maken en het onderzoek te stimuleren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.