Bvas ziet in het voorstel van provinciale vzw’s die de wachtposten overkoepelen een constructief alternatief voor de Functionele Samenwerkingsverbanden (FSV's) van het Riziv. Toch zal het syndicaat dit provinciale model van Wachtposten Vlaanderen niet actief verdedigen. Zolang het centrale oproepnummer 1733 niet overal functioneert, pleit Bvas voor uitstel van de FSV's en een 'verdieping' van de samenwerking met spoed.
Wachtposten Vlaanderen stelt voor om per provincie een vzw op te richten die als enig aanspreekpunt voor het Riziv fungeert. De provinciale vzw’s ontvangen de Riziv-subsidies om ze vervolgens te verdelen tussen de onderliggende wachtposten. Deze vzw’s organiseren de diepe nachtwerking (23u-08u) met aansturing via 1733. In dit provinciaal model zijn alle wachtposten geopend tijdens het weekend en op feestdagen van 08u tot 23u en op termijn ook elke weekavond van 18u tot 23u.
Open voor debat
Bvas waardeert het provinciaal model als een constructieve poging om de blinde besparingsdrang, zonder enige voeling met het werkveld, van het Riziv te counteren met een tegenvoorstel dat binnen de contouren van de wetgeving over de FSV's blijft. Het syndicaat is bereid om het debat over het model van Wachtposten Vlaanderen aan te gaan maar ziet te weinig elementen om het actief te verdedigen.
Om te beginnen is het syndicaat van dokter Blanckaert geen voorstander van FSV's. "Ze worden top-down opgelegd en hebben besparingen als enige drijfveer. Initiatieven tot samenwerking moeten bottom-up tot stand komen, vanuit de huisartsenkringen die de wettelijke bevoegdheid hebben om de medische permanentie te organiseren. De vrijheid van een huisartsenkring om de weekwacht al dan niet in de wachtpost te organiseren, dreigt verloren te gaan."
Haalbare workload
Voor Bvas is een schaalgrootte van 1 wachtpost per 100.000 tot 125.000 inwoners aangewezen om de wachtpost voor de patiënten laagdrempelig te houden en voor de artsen een efficiënte werkorganisatie met haalbare workload mogelijk te maken.
"Opschalen naar 1 wachtpost voor 300.000 tot 400.000 zou tot gevolg hebben dat het gevoel van laagdrempeligheid verloren gaat", meent het syndicaat, "terwijl de artsen hun vertrouwdheid met het werkgebied verliezen en hun workload zo zwaar wordt dat recuperatie de dag nadien nodig is, wat voor kleinschalige huisartsenpraktijken onmogelijk is."
1733
"Het centrale oproepnummer 1733 met bindende triage, een conditio sine qua non om de werkbelasting in een grootschalige wachtpost te beheersen, is nog lang niet overal in gebruik en het ziet er niet naar uit daar op korte termijn beweging in komt." In afwachting dat 1733 overal operationeel wordt, stelt Bvas voor om samenwerkingsprotocollen met spoeddiensten te “verdiepen” om op die manier inhoudelijke en organisatorische samenwerking te stimuleren.
Om alle voorgaande redenen vragen Johan Blanckaert, Jos Vanhoof, Stijn Geysenbergh en David Simon uitstel voor de invoering van de Functionele Samenwerkingsverbanden. "We vragen de andere partijen rond de tafel om dit uitstel samen met Bvas te bepleiten bij de minister, tot er aan de bindende voorwaarde van aansturing via het 1733-nummer voldaan is."