België moet meer doen in strijd tegen hepatitis

Als België de besmettelijke leverinfectie virale hepatitis wil uitroeien, dan moet het een tandje bijsteken. Dat besluiten wetenschappers op een tweedaags congres in Brussel. Qua vaccinatie zit België goed, maar er is nood aan veel betere registratie, klinkt het.

In Brussel stond op 7 en 8 november een zogenaamde 'country meeting' van de 'Viral Hepatitis Prevention Board' op de agenda. 23 experts uit 18 landen discussieerden over de plannen van België en Luxemburg over de leverziekte, die alleen al in Europa jaarlijks tienduizenden mensenlevens eist.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil het volksgezondheidsprobleem in 2030 uitgeroeid hebben, maar er is nog werk aan de winkel, ook in België. "Op vaccinatiegebied scoren we volgens de internationale experts goeie punten", stelt Pierre Van Damme (UAntwerpen). "Zo worden gezondheidswerkers in ons land allemaal ingeënt tegen de ziekte. Ook zuigelingen zijn goed beschermd."

Werkpunten zijn onder meer een betere screening van zwangere vrouwen, die een risico lopen een eventuele hepatitis B-besmetting door te geven. De WHO beveelt een screeningsgraad van 90 procent aan, maar volgens Van Damme is er momenteel geen controle of dat effectief gebeurt. De expertengroep pleit ervoor screening als kwaliteitscriterium voor ziekenhuizen op te nemen.

Ook zijn er geen actuele cijfers over de ziekte bij risicogroepen zoals druggebruikers en gevangenen. De experts vragen om een centraal register.

Er wordt ook gewezen op de behandeling van de chronische hepatitispatiënten. "Voor het RIZIV is het vandaag zaak prioriteiten stellen. Patiënten die nog niet veel klachten hebben, worden nu niet behandeld. Terwijl die groep net het meeste 'winst' in levensjaren kan halen uit een goede behandeling", aldus Van Damme nog.

De experten maken de aanbevelingen over aan de overheid, met het oog op de interministeriële conferentie volksgezondheid in december 2017.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.