Award van 1 miljoen euro voor ontdekking van antibiotherapietest

De Europese Unie kondigt de creatie aan van een Horizon-prijs, goed voor 1 miljoen euro. Deze prijs is bestemd als beloning voor de ontdekking van een eenvoudige, snelle en efficiënte test die zorgverstrekkers toelaat vast te stellen welke patiënten met een infectie van de bovenste luchtwegen al dan niet antibiotica toegediend moeten krijgen.

 

Onvermoeibaar in haar strijd tegen antimicrobiële resistentie, wil de Europese Unie het foutief gebruik van antibiotica aan banden leggen. Antimicrobiële resistentie blijft toenemen en zorgt alleen al in Europa elk jaar voor 25.000 sterfgevallen. De ene studie na de andere toont aan dat infecties van de bovenste luchtwegen (verkoudheden, bronchitis, sinusitis, infecties van het middenoor en van de keel) de belangrijkste oorzaak zijn van het inefficiënt en onnodig voorschrijven van antibiotica. Het komt er dus op aan voorschriften te vermijden die bij courante infecties niet alleen inefficiënt zijn, maar zelfs slecht voor de gezondheid van het individu. Hij ervaart de neveneffecten zonder dat hij er positieve effecten door ervaart. Het is tevens nefast voor de maatschappij, die het fenomeen van de resistentie ziet toenemen.

De winnaar van de prijs moet een snelle, goedkope, door zorgverstrekkers makkelijk hanteerbare en voor de patiënt niet of minimaal invasieve test ontwikkelen. Naast deze doelstelling schrijft het regelement van de wedstrijd geen specifieke methodologie noch technische details voor. Zo krijgen de kandidaten (erkende wetenschappers zowel als nieuwkomers) de grootst mogelijke vrijheid.

 

Timing

De wedstrijd werd ondertussen gelanceerd en loopt tot eind 2016.  De deelnemers kunnen hun kandidatuur indienen tot 17 augustus 2016. Het reglement van de wedstrijd is online beschikbaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.