De federale regering en het Brussels Gewest trekken een aanzienlijk budget uit voor een project voor intensieve informatie-uitwisseling tussen de sociale en gezondheidsactoren in Brussel. Maar tegelijkertijd verlaagt het Gewest drastisch zijn financiële steun aan ABRUMET, dat als een van zijn belangrijkste missies deze informatie-uitwisseling moet bevorderen. De Brusselse huisartsen zeggen bij monde van hun voorzitter dat ze het niet begrijpen.
Het Brussels Gewest en de federale regering werken aan een nieuw steunplan om de opvolging van pasgeborenen, hun moeders en hun families in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verbeteren. Zoals Medi-Sfeer al meldde, zijn de huisartsen die buiten het medisch centrum werken niet geraadpleegd, en de FAMGB (Fédération des Associations de Médecins Généraux de Bruxelles) klaagt hier bitter over. Maar naast de organisatorische aspecten is ook de financiële dimensie van het plan zorgwekkend. Het totale budget voor de uitvoering ervan is vastgesteld op meer dan 600.000 euro, waarvan de helft wordt betaald door de federale overheid en de andere helft door het Gewest.
Een tegenstrijdigheid in de begroting
De FAMGB begrijpt het niet. "Het is paradoxaal”, zegt haar voorzitter, dr. Michel de Volder, ”dat het Brussels Gewest en de federale regering elk meer dan 300.000 euro in een dergelijk project steken, terwijl de subsidies voor ABRUMET met ongeveer 400.000 euro worden verminderd. En tegen 2025 zal het zich, zoals de zaken er nu voorstaan, moeten behelpen met de voorlopige twaalfden.
In de projectpresentatie wordt veel nadruk gelegd op de uitwisseling van informatie voor de implementatie en werking van het plan. ABRUMET heeft echter al een instrument voor informatieoverdracht dat goed werkt, maar er wordt niets over gezegd. “Vervult onze Brusselse HUB, in dit geval ABRUMET, niet precies deze functie?” werpt Michel de Volder tegen.
Een bestaand maar genegeerd instrument
“Informatie over vaccins bijvoorbeeld, die wel degelijk betrekking heeft op de leeftijdsgroep waarop het nieuwe plan zich richt - en niet alleen op hen - is te vinden in de gegevens die op ABRUMET zijn geregistreerd. Om nog maar te zwijgen van het feit dat er al heel wat andere gegevens in deze databanken zitten. En er vindt dagelijks uitwisseling plaats met andere gezondheidswerkers (verpleegkundigen bijvoorbeeld). Dit is precies waar het nieuwe ondersteuningsplan voor pasgeboren baby's, hun moeders en hun families over gaat.
Dr. de Volder waarschuwt dat als de subsidies voor ABRUMET op deze manier worden verlaagd, de betrokkenen uiteindelijk hun deuren zullen moeten sluiten, waardoor de databanken en hun inhoud, die van onschatbare waarde zijn voor de volksgezondheid in de regio, verloren zullen gaan. “Het was de politieke wil van de vorige legislatuur om geen structurele subsidie voor ABRUMET in te voeren. En wat ons aan de ene kant wordt afgenomen, wordt aan de andere kant weer teruggestopt in een organisatie die uit het niets is ontstaan, terwijl we al heel wat jaren bestaan. Er wordt hier echt met twee maten gemeten."