Een groep studenten van de afstudeerrichting huisartsgeneeskunde richt een oproep tot collega’s die al in de praktijk staan, om de aanpak van partnergeweld nader door te lichten. Medium: een online enquête.
Partnergeweld blijft een moeilijke en veel gemiste diagnose in de huisartspraktijk, terwijl er vaak aanwijzingen zijn die tot waakzaamheid moeten aanzetten. De huisarts speelt een belangrijke rol in de detectie en aanpak van partnergeweld omdat slachtoffers van fysiek geweld zich herhaaldelijk met verwondingen bij de huisarts zullen presenteren. Door de sterke vertrouwensrelatie tussen beiden fungeert de huisdokter veelal als eerste aanspreekpunt voor slachtoffers van geweld, of voor de verdere doorverwijzing en opvolging.
Via Domus Medica werd reeds een beslissingsboom verspreid (Aanpak bij vermoeden van intrafamiliaal geweld) met als doel de huisarts te begeleiden bij besluitvorming en verdere aanpak.
Momenteel onderzoekt een groep studenten van de afstudeerrichting Huisartsgeneeskunde hoe deze toch wel ingewikkelde problematiek concreet aangepakt wordt door Vlaamse huisartsen. De huisartsen krijgen de vraag voorgelegd of ze zich comfortabel voelen bij de verdere aanpak en of het voor hen duidelijk is hoe de verdere doorverwijzing en opvolging van slachtoffers van partnergeweld dient te gebeuren. Er wordt nagegaan wat de behoeften zijn van huisartsen in de aanpak en of de bestaande richtlijnen en bijhorende steekkaart hier voldoende antwoord op geven.
Dit onderzoek wordt onder andere uitgevoerd door middel van een online enquête. De studenten zouden u dankbaar zijn als u even tijd kon uittrekken om eraan deel te nemen. Na afloop van het onderzoek wordt u op de hoogte gebracht van de resultaten. De enquête vindt u hier. Het project loopt als masterthesis in samenwerking met de provinciale coördinaties geweld en onder supervisie van prof. dr. Birgitte Schoenmakers en dr. Leo Pas (KU Leuven).