De sinds 1 mei stopgezette aanmeldpunten voor drugsverslaalfden in de Vlaamse gevangenissen zullen vanaf het voorjaar 2017 terug opstarten. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).
Het vijfjarig contract tussen de Vlaamse Vereniging van Behandelingscentra Verslaafdenzorg en de Fod Justitie voor de werking van de Centraal Aanmeldpunten Drugs (CAP) in de gevangenissen werd eind februari stopgezet. Dat komt omdat de inspectie Financiën een verlenging negatief adviseerde omwille van een bevoegdheidsargument. Sindsdien is het dus de gedetineerde, of een andere bestaande dienst binnen de gevangenis, die verantwoordelijk wordt voor de doorverwijzingen naar de drughulpverlening. Ondertussen is overigens ook de CAP-werking ook in Brusselse en Waalse gevangenissen stilgevallen.
Minister Geens zei donderdag op een drugscongres in Gent dat er in de komende maanden met de gemeenschappen nagegaan wordt hoe een verdere invulling van de CAP-werking gewaarborgd en verbeterd kan worden. Aanbevelingen van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten moeten daarbij als uitgangspunt fungeren.
Toch is er al een lichtpunt voor de Vlaamse gevangenissen. Vlaams minister van Welzijn wacht de definitieve evaluatie niet af en voorzag al budget in de begroting 2017. Een start kan vanaf het voorjaar 2017, zo is te horen op het kabinet van Jo Vandeurzen.
Sluitende cijfers zijn er niet, maar eerder onderzoek toonde aan dat zeker één op drie gedetineerden illegale drugs gebruikt. "Vele gedetineerden komen precies ook in de gevangenis terecht ingevolge drugsdelicten of daarmee gerelateerde criminaliteit, anderen komen in de moeilijke omstandigheden van detentie juist voor het eerst in aanraking met drugs", zei minister Geens. "Hun verslavingsproblematiek bemoeilijkt hun re-integratie in het kader van een voorwaardelijke invrijheidsstelling en schept een bijkomende zorgvraag vanwege de gedetineerde."