Apenpokken - WHO raadt getroffen landen aan om vaccinatieplannen te lanceren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de landen die getroffen worden door mpox aangeraden om vaccinatieplannen te lanceren in de zones waar het virus woedt.

Het hart van de uitbraak van mpox ligt in Congo en omliggende landen zoals Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda. De WHO riep op 14 augustus de internationale gezondheidsnoodtoestand uit voor apenpokken.

Mpox is een virale ziekte die van dieren op mensen kan worden overgedragen, maar ook via nauw fysiek contact wordt verspreid. De ziekte veroorzaakt koorts, spierpijn en huiduitslag.

Na een uitbraak van apenpokken in 2022 raadde de WHO de getroffen landen al aan om een bestrijdings- en monitoringsplan op te stellen.

In het bijkomende advies richt de VN-organisatie zich tot landen die een opflakkering van de epidemie kennen, waaronder Congo, Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda. Zij worden nu aangeraden om een vaccinatiestrategie te ontwikkelen voor de gebieden waar virusgevallen zijn opgedoken. Daarnaast raadt de WHO ook aan om grensoverschrijdend te werk te gaan om verdachte gevallen van mpox in de gaten te houden en om advies te voorzien aan reizigers en transportbedrijven.

De Congolese minister van Gezondheid Samuel-Roger Kamba hoopt in elk geval de eerste vaccins volgende week te krijgen. Dat zei hij maandagavond. Het land is het hardst getroffen met meer dan 16.700 geregistreerde gevallen en zeker 570 doden sinds het begin van het jaar. De Verenigde Staten hebben 50.000 doses beloofd, Japan beloofde maandag op zijn beurt 3,5 miljoen doses bestemd voor kinderen.

Congo, dat ongeveer 100 miljoen inwoners telt, plant om vier miljoen personen, onder wie 3,5 miljoen kinderen, te vaccineren. De laatste tijd lopen steeds meer jongeren de ziekte op, aldus de minister.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.