1.723 Vlaamse studenten beginnen aan studie geneeskunde in september

Na het toelatingsexamen dat georganiseerd werd op 2 juli, hebben nu 1.723 gunstig gerangschikte kandidaten vernomen dat ze mogen starten aan de opleiding geneeskunde. De organisatie van het toelatingsexamen blikt tevreden terug op het verloop.

Op dinsdag 2 juli vond het toelatingsexamen arts plaats. De organisatie blikt tevreden terug op het verloop van de drie examens. Op de verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel is alles bijzonder vlot verlopen. Er waren geen noemenswaardige technische problemen en alle deelnemers hebben de voorziene examentijd kunnen benutten.

De examencommissie heeft op basis van een statistische analyse van de antwoorden en van opmerkingen van de deelnemers een aantal vragen geneutraliseerd. In het toelatingsexamen arts gaat het om 4 vragen op een totaal van 80 vragen. Dit is dus beperkt en zeker niet nieuw: het gebeurde in het verleden ook al. De toelatingsexamens zijn immers examens zoals er geen andere zijn. Zo worden de toelatingsexamens elk jaar integraal openbaar gemaakt, om toekomstige deelnemers te helpen bij hun voorbereiding. Dit betekent dat er elk jaar een volledige nieuwe set van vragen uitgewerkt moet worden. Die vragen kunnen uiteraard ook niet vooraf getest worden. Het eventueel achteraf neutraliseren van enkele vragen maakt daarom integraal deel uit van de kwaliteitscyclus. De examencommissie verfijnt op deze manier verder de toelatingsexamens.

Hoge moeilijkheidsgraad voor arts
De examencommissie heeft tijdens de beraadslagingsvergadering vastgesteld dat het examen arts van 2 juli een hoge moeilijkheidsgraad had. Daarom heeft de examencommissie na rijp beraad beslist om alle kandidaten voor beide examenonderdelen 13 extra punten toe te kennen.

Startquota volledig ingevuld
De Vlaamse regering besliste eerder om de startquota voor arts en tandarts fors op te trekken. Zo mogen er in september 1.723 studenten starten aan de opleiding geneeskunde, aanzienlijk meer dan de 1.600 studenten die vorig jaar mochten starten. Zo een forse toename op amper één jaar is nodig als we willen inspelen op toekomstige zorgnoden. Door gericht een aantal punten bij te geven konden de startquota nu volledig worden ingevuld.

De examencommissie heeft alle resultaten verwerkt en de deelnemers op de hoogte gebracht. De examencommissie feliciteert alle gunstig gerangschikten en wenst hen een goede start van de opleiding toe. De examencommissie heeft er alle vertrouwen in dat alle startende studenten zullen uitgroeien tot bekwame artsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.