Online seminar series - 18 februari, 26 maart, 26 mei en 17 juni 2025

Online seminar series - 18 februari, 26 maart, 26 mei en 17 juni 2025

Waar? Online

Wanneer? 18.02.2025 tot 17.06.2025

Het Vlaams Artsensyndicaat, afdeling Oost- en West-Vlaanderen organiseert een online seminar series bestaande uit 4 modules met als spreker Mst. S. Callens – Advocatenkantoor Callens.

Er kan ingeschreven worden per sessie of verschillende sessies.  Meer info vindt u hier.

18 02 2025 – 19u45-21u - Alles wat u moet weten over honoraria, afhoudingen, transparantiecodes en pseudocodes.
Hoe vrij is het vrij beroep nog?  Kan de arts vandaag nog volledig vrij supplementen en honoraria bepalen, ook voor prestaties die niet worden terugbetaald? Deze sessie gaat in op het juridisch kader van supplementen, transparantiecodes en pseudocodes. Onderzocht wordt of het mogelijk is dat ziekenfondsen zomaar informatie kunnen krijgen over niet-terugbetaalbare prestaties. Deze module gaat ook in op de problematiek van de afhoudingen op erelonen die plaatsvinden in ziekenhuizen om 1° de kosten te dekken voor medische prestaties die niet door het budget van financiële middelen worden gedekt en/of 2° voor maatregelen om de medische activiteit in stand te houden of te bevorderen.

Inschrijven kan hier.

26 03 2025 – 19u45-21u - Wijzigingen aan Wet Patiëntenrechten, Kwaliteitswet en nieuwe aansprakelijkheidsregels in het Burgerlijk wetboek: impact voor artsen.
De Wet Patiëntenrechten van 22/8/2002 kreeg een grondige herziening via de wet van 6/2/2024. De WPR 2.0. werd ontworpen vanuit drie krachtlijnen; in het belang van de patiënt, samen met de patiënt en door de patiënt. De keuze door de wetgever voor deze krachtlijnen en de nadruk op deze werkwijze, duiden de veranderende tendensen aan in de maatschappie. De WPR 2.0. incorporeert een gezamenlijk beslissingsmodel en heeft ook meer aandacht voor de naasten van de patiënt en voor de levensdoelen van de patiënt. Er is ook een update met betrekking tot technologische vernieuwingen.

De Kwaliteitswet kent sinds 1 juli 2022 een aantal nieuwigheden die gelden voor elke gezondheidsbeoefenaar; zowel arts, verpleegkundige, tandarts als een paramedicus of een beoefenaar van een niet-conventionele praktijk. We lichten graag de vernieuwingen en het motief van de wetgever toe in deze.

Het iconische’ artikel 1382 e.v. van het Burgerlijk Wetboek (aansprakelijkheid aan derden) is niet meer. In de plaats daarvan is een gans nieuw Boek 6 in het Burgerlijk wetboek opgenomen dat is in werking getreden op 1 januari Deze module ligt de principes van dit nieuw boek VI toe. Er is ook aandacht voor de aansprakelijkheid van de ‘hulppersoon’ en van de bestuurder van een instelling of vennootschap. Tevens komt de ‘centrale aansprakelijkheid van het ziekenhuis’ en de aansprakelijkheid van beschermde personen aan bod.

Inschrijven kan hier.

26 05 2025 – 19u45-21u - Het elektronisch patiëntendossier. Alle rechten en verplichtingen op een rij.
De invloed van patiënt empowerment is voelbaar. Vragen die artsen zich vaak stellen zijn: Wat mag er inhoudelijk opgenomen worden in het patiëntendossier? Wat mag er niet in? En wie krijgt het dossier te lezen? Kunnen we zaken in het dossier opnemen die de patiënt niet direct te zien krijgt? Heeft de patiënt recht op een volledige kopie?

Onder invloed van de nieuwe ontwikkelingen stelt zich de vraag in welke mate generatieve AI kan of zelfs moet gebruikt worden door de zorgvuldige arts. Naast de AI wet komt ook de Algemene Verordening Gegevensbescherming en het recent ontwerp van Verordening voor een Europese Ruimte voor Gezondheidsgegevens aan bod.

Inschrijven kan hier.

17 06 2025 – 19u45-21u - Juridische aandachtspunten bij associaties van artsen.
Om investeringen financieel draaglijker te maken, om honoraria te ontvangen ook bij afwezigheid, om een vervanger te hebben in geval van vakantie, om specialisatie toe te laten enz. zullen artsen zich in toenemende mate associëren met andere artsen. In deze module worden de klassieke onderwerpen van een associatiecontract besproken. Aan de hand van een checklist komt aan bod wat wel en wat niet in een associatiecontract moet worden opgenomen en hoe dit contract zich verhoudt tot een dienstreglement of een SLA. Tot slot gaat de module in op zaken in associaties die vaak tot discussie aanleiding geven en hoe daar best mee wordt omgegaan.

Inschrijven kan hier.