Een Italiaans team van onderzoekers voerde een literatuuranalyse uit om nauwkeurig te bepalen wat de (negatieve of gunstige) effecten zouden zijn van een beperkt alcoholgebruik bij patiënten met een chronische niet-alcoholische leveraandoening.
Alcoholische leverziekte (ALD, Alcoholic Liver Disease) en niet-alcoholische leversteatose (NAFLD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease), een term die onlangs werd aangepast naar metabole leversteatose (MASLD, Metabolic dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease), hebben heel wat kenmerken gemeen, waaronder bepaalde pathofysiologische mechanismen, genen die de vatbaarheid verhogen en histologische letsels.
Naar verluidt hebben wetenschappers onlangs de vinger kunnen leggen op de factor die een snelle ontwikkeling van niet-alcoholische steatohepatitis en insulineresistentie bevordert: de aanwezigheid van verzadigde vetzuren.
Het ziet ernaar uit dat de ziekte van Parkinson vaker optreedt na hepatitis B of C. De aard van dat verband — dat overigens nog moet worden bevestigd — is niet duidelijk, maar de observatie kan onze kennis over de pathofysiologie van parkinson misschien vergroten.
Om de onderstaande tekst goed te kunnen begrijpen, moet u weten dat nu alleen nog de term ‘fructose’ wordt gebruikt voor ‘maisstroop met een hoog fructosegehalte’. De vroegere benaming had immers een slecht imago bij de consument.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...