Hoewel er over de effecten van een ontbijt op het metabolisme en de gewichtscontrole nog altijd discussie bestaat, lijkt de invloed op de cardiovasculaire gezondheid een stuk duidelijker.
In een aangepaste vorm is het mediterrane dieet (MD) een buffer in zowel de secundaire als primaire preventie tegen hart- en vaatziekten (HVZ). Bovendien is het ook effectief op lange termijn.
Een gematigde consumptie van alcohol - in het bijzonder van wijn - wordt gezien als een van de factoren die bijdragen tot het beschermende effect van het mediterrane dieet op het hart- en vaatstelsel. Toch is er nog onzekerheid over de mogelijke voordelen: epidemiologische studies gaan over het algemeen uit van wat individuen zelf verklaren over hun wijnconsumptie, wat een vertekend beeld kan geven van de hoeveelheden. De kwaliteit van de studies zou dus kunnen verbeteren als er een objectieve biologische biomarker zou zijn.
Hart- en vaatziekten zijn nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van morbiditeit en mortaliteit, voornamelijk in westerse landen. Volop inzetten op preventie en behandeling is dan ook cruciaal.
Volgens het Europese geneesmiddelenbureau zijn myocarditis en pericarditis zeer zeldzame (< 1/10.000) bijwerkingen van toediening van mRNA-vaccins tegen het SARS-CoV-2. De incidentie is maximaal bij jonge mannen en die bijwerking treedt vooral op tijdens de eerste 2 weken. De vraag rijst dan ook of die vaccinatie nog andere risico’s inhoudt voor de cardiovasculaire gezondheid.
Er bestaan heel wat epidemiologische observatiestudies over het verband tussen diëten en leefgewoonten en het cardiovasculaire risico. Toch werden nog maar weinig gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken over dit thema gepubliceerd.
Een studie gepubliceerd in het British Medical Journal onderzocht de effecten van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met emulgatoren op de cardiovasculaire gezondheid.
Professionals in de gezondheidszorg zouden rekening moeten houden met de psychologische gezondheid van volwassenen die risico lopen op of lijden aan hart- en vaatziekten, zo adviseert de American Heart Association in een nieuwe wetenschappelijke verklaring. De titel daarvan luidt: Psychological Health, Well-Being, and the Mind-Heart-Body Connection. Ze werd op 25 januari online gepubliceerd in Circulation. Een echte première!
De met de zwangerschap gepaard gaande hemodynamische veranderingen verhogen het risico op cardiovasculaire complicaties. De situatie is vooral zorgwekkend bij vrouwen met een reeds bestaande hartaandoening, zoals een aangeboren hartaandoening, een aandoening van de aorta of een klepaandoening. De European Society of Cardiology (ESC) bracht onlangs een update van haar aanbevelingen hierover uit (1). Jolien W. Roos-Hesselink (Rotterdam, Nederland) speelde een belangrijke rol in dit project. Het 38e jaarlijkse congres van de Belgian Society of Cardiology (BSC, februari 2019) was voor haar de gelegenheid om haar observaties met ons te delen.
In de gerandomiseerde REWIND-studie verminderde dulaglutide, een GLP-1-analoog, het risico op cardiovasculaire accidenten en het renale risico significant bij patiënten met type 2-diabetes. De meeste patiënten vertoonden bij inclusie in de studie geen cardiovasculair probleem. De resultaten van de studie werden gepresenteerd op het ADA-congres in San Francisco en online gepubliceerd in The Lancet.
Volgens een prospectieve cohortstudie die gepubliceerd is in het Journal of the American College of Cardiology bestaat er een sterk verband tussen regelmatig het ontbijt overslaan en het cardiovasculaire risico.
Bij elk nieuw geval van dopinggebruik rijst de vraag of de huidige maatregelen volstaan in het streven naar een ‘pure competitie’. Dit artikel heeft als doel de rationale en implicaties van huidige en potentieel alternatieve antidopingstrategieën te bespreken.
Door tweemaal per week een ecg af te nemen met een smartphone en het door te sturen naar een expertisecentrum, zou je sneller een atriumfibrillatie (AF) kunnen diagnosticeren bij 65-plussers. Doordat je dan sneller een profylactische behandeling kan starten, zou je ook het risico op cerebrovasculair accident als gevolg van de AF kunnen verlagen.
Volgens meerdere studies zou vitamine D-tekort schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Ten onrechte of met reden?
Tijdsgebrek is de reden die mensen het vaakst aanhalen om te verklaren waarom ze minder bewegen dan de aanbevelingen voorschrijven. Een recente analyse toont echter aan dat dat excuus niet meer geldt, want zelfs in kleine dosissen heeft lichaamsbeweging een gunstig effect.
Plotselinge dood bij jonge sporters is een zeldzaam, maar zeer traumatiserend gebeuren, zowel voor de familie als voor het grote publiek. Er zijn tal van oorzaken van plotselinge dood tijdens het sporten. Meestal betreft het cardiovasculaire oorzaken. Er kunnen verschillende maatregelen worden genomen om de incidentie ervan te verlagen. Er bestaat echter geen consensus over presportieve screening en er is veel discussie over wat een dergelijke screening zou moeten omvatten. Meer bepaald, moet je naast een klassiek klinisch-cardiologisch onderzoek ook een ecg afnemen? We nemen de belangrijkste argumenten pro en contra door en bespreken de huidige situatie in België.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...