Na meer dan drie jaar van intensieve onderhandelingen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een historische internationale overeenkomst aangenomen over de preventie en bestrijding van pandemieën.
"Deze overeenkomst is een overwinning voor de volksgezondheid, de wetenschap en multilaterale actie. Het zal ons toelaten om gezamenlijk de wereld beter te beschermen tegen toekomstige pandemische dreigingen", verklaarde WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus .
De tekst, die werd aangenomen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de WHO-landen, voorziet in een snellere en effectievere wereldwijde coördinatie om het risico op een pandemie te voorkomen, op te sporen en de reactie erop te stroomlijnen. Ook het delen van technologie om virussen te bestrijden, bijvoorbeeld in de vorm van vaccins, komt aan bod in het akkoord. Daar was in het verleden, zoals tijdens de coronapandemie, die miljoenen mensen het leven kostte en de wereldeconomie verwoestte, al onenigheid over.
De resolutie over de overeenkomst werd maandagavond in de commissie aangenomen met 124 stemmen voor en geen enkele stem tegen. Enkele landen onthielden zich wel van stemming. Dat was met name het geval voor Iran, Israël, Rusland, Italië, Slowakije en Polen.
Hoewel de Amerikaanse terugtrekking uit de WHO, waartoe Donald Trump besloot na zijn terugkeer in het Witte Huis, pas in januari volgend jaar van kracht wordt, trokken de Verenigde Staten zich de afgelopen maanden al terug uit de onderhandelingen. Het land stuurde ook geen afgevaardigden naar de bijeenkomst.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageert tevreden op het akkoord, waar België voor heeft gestemd. "Dit akkoord legt duidelijke afspraken vast om ons wereldwijd beter voor te bereiden op toekomstige pandemieën. Ons land heeft actief meegewerkt aan dit resultaat, dat onze gezondheid en veiligheid beter moet beschermen", zegt hij. "Dit verdrag benadrukt nogmaals het belang van internationale samenwerking en de centrale rol van de WHO in het wereldwijde gezondheidsbeleid."