Gent scoort goed in internationale techranglijst

Gent scoort opvallend hoog in de nieuwe Global Tech Ecosystem Index 2025 van het internationale databureau Dealroom.co. De stad behaalt wereldwijd de 19de plaats in de categorie "Density Leaders", die tech-ecosystemen beoordeelt op hun innovatiekracht per inwoner. Gent laat daarmee honderden grotere steden achter zich en nestelt zich in de wereldtop naast steden als Cambridge, München en Tel Aviv.

Een eerste parameter waarop Gent sterk scoort is de 'enterprise value per capita': de totale waarde van alle actieve techbedrijven in de stad, gedeeld door het aantal inwoners. Ondanks zijn beperkte schaal genereert het Gentse ecosysteem een opvallend hoge economische waarde. 

Dat is te danken aan een mix van succesvolle scale-ups, hoogwaardige onderzoeksinstellingen en een sterk netwerk van incubatoren en investeerders. Start-ups in sectoren zoals biotech, cleantech en AI dragen bij aan een robuuste waardering van het Gentse ecosysteem, dat in verhouding tot het inwoneraantal performant is, klinkt het.

Een tweede belangrijke indicator is het aantal 'unicorns' per miljoen inwoners. Dat zijn private technologiebedrijven met een marktwaardering van minstens 1 miljard Amerikaanse dollar. 

Hoewel Gent in absolute aantallen geen groot aantal miljardbedrijven telt, ligt het relatieve aandeel wel hoog. Gent telt meerdere techbedrijven met een waardering boven of nabij de miljardgrens, zoals Showpad en NGDATA, die in internationale analyses regelmatig als "soonicorns" worden genoemd. 

In combinatie met een bevolking van circa 270.000 inwoners betekent dat een bovengemiddelde dichtheid aan bedrijven met unicornpotentieel ? hoger dan in veel grotere steden. Ten slotte scoort Gent goed qua aantal patenten per capita, een graadmeter voor technologische innovatie en onderzoek. 

Dankzij de aanwezigheid van UGent, meerdere onderzoekscentra zoals VIB en gespecialiseerde bedrijven in deeptech en medische technologie, kent de stad een hoog aantal internationale patenten per inwoner. 

"Onze technologiesector is aan het boomen en daar heeft het Wintercircus zeker iets mee te maken", zegt schepen van Economie Sofie Bracke. "Dat heeft voor een onwaarschijnlijke dynamiek gezorgd, waar we het laatste nog niet van gezien hebben."

Het rapport van Dealroom, dat 288 steden in 69 landen analyseerde, wordt wereldwijd gebruikt door overheden, investeerders en beleidsmakers om innovatiekracht te meten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.