Huisartsgeneeskunde moet back to basics (dr. Frederik Kao)

In Essen staan 1.500 patiënten in de kou nadat een 42-jarige solo-huisarts zijn praktijk heeft stopgezet. Het gemeentebestuur kondigde aan om de app Doktr aan haar inwoners aan te bieden. Dat het uitvallen van een collega tot zo’n schrijnende toestand leidt, legt de systeemcrisis in de huisartsgeneeskunde in Vlaanderen bloot. Er is maar één uitweg: terug naar de essentie!

In zijn zoektocht naar een oplossing voor de 1.500 patiënten die zonder huisarts zitten - de andere huisartsenpraktijken zitten overvol - neemt het gemeentebestuur van Essen onder andere zijn toevlucht tot een samenwerking met het digitale platform Doktr. Via deze app van Proximus kunnen de Essenaren een digitale teleconsultatie met een arts aanvragen. Essen schreef ook al een vacature uit voor een huisarts die in het AZ Klina enkele uren per week consultaties kan houden.

Voor alle duidelijkheid: ik neem het gemeentebestuur van Essen en burgemeester Van Tichelt niets kwalijk. Ze gaan noodgedwongen in zee met Proximus. Het is niet de schuld van het gemeentebestuur dat de huisartsgeneeskunde zo fragiel is geworden dat een crisis ontstaat als één solo-huisarts zijn praktijk moet stopzetten.  

De  kleinschalige huisarts in zijn solo- of duopraktijk blijkt dus het werkpaard van de algemene geneeskunde. Als die uitvalt, zien we Essense toestanden. Met de massale pensioneringsgolf van de solisten van de babyboomgeneratie, zal dit soort drama’s weldra overal in Vlaanderen ontstaan. Dit wijst op een systeemcrisis in de huisartsgeneeskunde. De kleinschalige huisarts wordt al jaren gediscrimineerd en naar de exit geleid. De focus ligt te veel op instituten, structuren en praktijkvormen en te weinig op “gewoon het werk doen”.

Het begint al met de indoctrinatie van jonge aspirant-huisartsen die tot vervelens toe te horen krijgen dat de solopraktijk passé is en dat hen enkel een toekomst wacht in de grote, liefst multidisciplinaire groepspraktijken, waar het aantal beschikbare consultaties per arts fors minder is. Naast de huisartsen-academia, zijn er helaas ook huisartsenverenigingen die meegaan in dit negatieve verhaal.  

Het valt overigens op dat het dezelfde instellingen en organisaties zijn die er geen graten in zien dat het beroep stelselmatig uitgehold wordt en dat andere zorgberoepen de kerntaken van de huisarts ambiëren. Ze bakken liever zoete broodjes met de overheid. De inhoudelijke inflatie van het huisartsenberoep was nooit zo hoog.

Mijn boodschap aan hen is duidelijk: “Trek uw conclusies. Ofwel doet u voort met het kapot hervormen en het bederven van de geesten van jonge collega’s. Ofwel ziet u in dat het hoog tijd is om de huisartsgeneeskunde te redden van de totale overname door anderen.”

Wat ik concreet voorstel? Back to basics!

We moeten terug naar de essentie van de huisartsgeneeskunde. Daarbij hoort ook: terug naar de prestatiegeneeskunde. Er is niets mis met het principe dat wie hard werkt en veel consultaties doet, meer verdient dan wie weinig consultaties doet of minder beschikbaar is. Gedaan met het favoriseren van forfaitaire geneeskunde en wijkgezondheidscentra. Multidisciplinaire praktijkvormen, medische apps en medische huizen bevoordelen, lost niets op. Het zijn schamele schaamlappen die geen antwoord bieden op een crisis als in Essen, die zich weldra overal in Vlaanderen zal voordoen.

Essenaren die  geen huisarts vinden in hun gemeente, kunnen bij mij in Kalmthout terecht, als ze hier geraken tenminste. Ik doe mijn best om de crisis in de buurgemeente naar best vermogen mee op te vangen. Ik hoop hetzelfde van andere collega’s.

Rehabiliteer de kleinschalige huisarts voor het te laat is!

Dr. Frederik Kao, huisarts in Kalmthout

Bestuurslid Vlaams Artsensyndicaat (Vas)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc SCHOUTEDEN

    24 februari 2022

    Dit is de nagel op de kop.
    Aan de essentie wordt al jaren voorbij gegaan!

  • Marcel WEYNS

    22 februari 2022

    Correcte analyse. Volledig eens met uw standpunt. Dr.Mark Weyns Kapellen.

  • Luc VAN DEN WINCKEL

    19 februari 2022

    Reeds in 2014 voorspelde ik dergelijke evolutie in mijn professioneel testament na 40 jaar solo-praktijk. Op aanvraag te verkrijgen bij roger.bunnens@telenet.be

  • Anthony CORNELISSEN

    17 februari 2022

    Het is uiteindelijk nog veel erger dan dat. Eerst en vooral hebben zoveel opvolgende regeringen zich miskeken op de vervrouwelijking vanhet beroep en dat zelfs de mannen geen 80 uur per week meer willen werken, dus hebben we eigenlijk 3 x zoveel artsen nodig om hetzelfde beroep te doen. Dan de artsen zelf; wat doen de jonge collega’s nog? Ze zijn een doorgeefluik voor de specialisten geworden en hun job wordt een saaie bedoening. De oude huisarts deed zowat alle basics zels. Ikzelf heb mij op vele vaardigheden bijgeschoold, dat maakt uw job terug leuk. De specialisten zien dat niet graag, want als je een patiënt met een uitgewerkt dossier van enkele pagina’s doorstuurt, dan smijt hij dat letterlijk opzij of in het gezicht van de patiënt en vraagt hij geïrriteerd en wat is er. De huisarts wordt volledig miskend op de spoed enzenfs figuurlijk bespuwd, specialisten zijn niet meer bereikbaar of willen ons zels gewoon niet meer te woord staan en als we een woord te veel zeggen, worden we uitgescheten. De apothekers nemen onze job af; wat wij 2 jaar niet MOCHTEN nemen zij à la minute tot hun terrein en ao gaat het al jaren. Ik kan U vertellen hoe het er 40 jaar geleden aan toe ging, dat een beginnende specialist zich kwam voorstellen aan de huisarts en dat er nog naar ons met respect geluisterd werd. Die tijd is lang voorbij en dat is allemaal de schuld van de politiek en de artsensyndicaten die sinds 1968 niets meer voor ons beroep gedaan hebben.

  • Carl MICHIELSSEN

    17 februari 2022

    Perfecte analyse , Frederik ! Ik ben het hier volmondig mee eens !!
    Dr C. Michielssen, Wildert.

  • Jan RENIER

    17 februari 2022

    Moedig betoog van collega Kao.
    Hij verwoordt wat menig huisarts meent :
    Huisartsen dienen bij de kerntaken te kunnen blijven en zich niet bezig te moeten houden met werk in de marge. Schaf dus ballast liever af dan “helpende” handen te subsidiëren en van artsen werkgevers te maken.
    Het heilig overleg overgewaaid uit het “gidsland”, het administratief klaviergetokkel en de aanvinkerij knabbelen alsmaar meer aan de tijd, de tijd bestemd voor de patiënt.
    Bovendien is onze verscheidenheid deels ons succes. : voor elke patiënt wat wils, lees een praktijkvorm naar zijn keuze.
    Solo-, duo- of groepspraktijk dienen derhalve opnieuw als gelijkwaardig te worden aanzien.
    Nu is multidisciplinariteit-onder-één dak het nec plus ultra daar waar een solist hetzelfde sinds mensenheugenis doet met de andere zorgers op eerste lijn.
    Inderdaad, graag back to basics.
    Proficiat collega Kao.

  • Olivier ROUSEU

    17 februari 2022

    Nagel op de kop !!

  • Bart BOSSUYT

    17 februari 2022

    Volledig mee eens. Meer huisartsen die steeds minder presteren is niet de oplossing. Het minder presteren kan een keuze zijn en dit is aanvaardbaar; het kan ook het gevolg zijn van steeds meer "ander" (lees administratief) werk. Ondanks mooie beloftes vanwege de overheid kan de huisarts steeds minder tijd spenderen aan het bed van de patiënt. Dit is nochtans zijn/haar biotoop: contact met zijn of haar patiënten. Wat baten een tot in de puntjes ingevuld dossier en een overladen overleg met andere disciplines als de huisarts geen tijd meer heeft ( of neemt) voor de patiënt zelf.

  • Eduard THIELENS

    17 februari 2022

    Collega Kao. U hebt overschot van gelijk. Weg met de geneeskunde waar de patient een tien minuten durende computer case blijkt te zijn. Terug naar de echte patientengeneeskunde. Proficiat met uw artikel.

    Dr.Eddy Thielens
    Diest.

  • Guy GEERAERTS

    17 februari 2022

    Perfecte analyse .
    Eindelijk wordt de afbraak van ons “vrij” beroep helder weergegeven .
    Een solo-huisarts-werkpaard op rust .
    Dr Geeraerts

  • Johan RIJCKEN

    17 februari 2022

    Een prachtig betoog vol waarheden als een koe, alleen zien de Huisartsopleidingsplatformen en Domus het niet zo. Die gaan voor grootschaligheid, forfaitarisering en dergelijke tot de huisarts een dossierbeheerder is ( wat nu al vaak voorkomt bij de jonge garde naar mijn gevoel) zonder grote motivatie tot goede zorg, en veel te veel gestuurd door algoritmes en beslissingsbomen. Essentiele geneeskunde stoelt ook op brede achtergrondkennis en probleemonderzoekend en probleemoplossend vermogen. Maar daar moeten ze blijkbaar bij Domus en bij de huisartsopleidingen van de universiteit niet van weten.

  • Yves GROUWELS

    17 februari 2022

    Beste Collega,

    Ik begrijp uw emotionele oproep. Uw recept lijkt logisch, maar is het niet.

    De huisartsgeneeskunde - per prestatie of forfaitair, in groep of solo - kan m.i. maar gered worden als :
    1/ de huisarts voldoende ondersteund wordt zodat hij zich kan toeleggen op het klinische contact met de patiënt 'le colloque singulier' . Ondersteuning omvat : secretariaat, verpleging, maatschappelijk werker, psycholoog ...
    2/ de huisarts voldoende betaald wordt : minstens 40% opwaardering om voor 1000 patiënten een bedrijfsinkomen van 300.000€ per jaar te verkrijgen.
    3/ de huisarts een goede balans werk-privé kan aanhouden (dit veronderstelt goede samenwerking onderling)

    Anders kiezen de jonge artsen voor andere disciplines in de geneeskunde!

    Dr Yves Grouwels, huisarts Praktijk Zonhoverheide Genk (forfaitiar)

  • Zeno Vanhooren

    17 februari 2022

    Ik was een huisarts met een solopraktijk, nu gepension eerd op 75 jaar. "Kleinschalig" zou ik het niet genoemd hebben gezien de inzet en de beschikbaarheid voor ruim 3000 patiënten.
    Wie staat tegenwoordig nog open voor een 60+ urenweek met daarbovenop nog 's nachts uit het bed geroepen te worden voor vaak weinig levensbedreigende pathologieën? Ook WE's zijn collegiaal verplicht.
    Werken op die manier gaf vroeger veel arbeidsvreugde en er was veel en een goede connectie met de patiënten. Die zijn tegenwoordig vrij veeleisend met een veel kleiner respect voor de arts en zijn inzet.
    Dergelijke praktijk is niet alleen zwaar voor de arts maar belast ook erg het gezin en kinderen!!
    WIE STAAT DAAR NOG VOOR OPEN? zeker aan de Belgische verloning?