Ziekenvervoer kampt met heel wat pijnpunten (Kom op tegen Kanker)

Het Belgische ziekenhuisvervoer kampt met heel wat pijnpunten, zoals kwaliteit, kostprijs en informatievoorziening. Dat blijkt uit onderzoek van Kom op tegen Kanker op basis van 206 getuigenissen. KOTK roept de drie bevoegde ministers daarom op om gezamenlijk overleg te plegen over de kwestie.

Kankerpatiënten maken geregeld gebruik van ziekenvervoer van en naar het ziekenhuis. Kom op tegen Kanker lanceerde daarom begin dit jaar een meldcampagne waarin ze (ex-)kankerpatiënten, naasten, verplegend personeel en andere langdurig zieken opriepen hun ervaringen te delen over ziekenvervoer. Op basis van 206 getuigenissen werd er een rapport opgesteld dat de pijnpunten van het ziekenvervoer in Vlaanderen blootlegt.

Info aanbieders en prijzen

Het eerste grote probleem is het kluwen aan aanbieders en prijzen, waardoor ziekenvervoer op maat vinden veel inspanning vergt. Daarom pleit Kom op tegen Kanker voor één centrale plaats, waar mensen makkelijk informatie kunnen vinden over de verschillende aanbieders en de prijzen. Volgens directeur Marc Michils neemt dat heel wat stress weg bij mensen die ziekenvervoer moeten regelen.

Betaalbaarheid en kwaliteit

Een tweede en derde probleem die uit het rapport voortkomen, zijn de betaalbaarheid en kwaliteit van het ziekenvervoer. Het rapport legt problemen bloot die slaan op op de behandeling van de patiënt tijdens het vervoer, de wachttijden en de manier waarop patiënten vervoerd worden. Ook de kostprijs is vaak erg hoog en wordt niet volledig gedekt door de ziekteverzekering of de mutualiteiten. "De kosten zouden moeten afgestemd worden op het inkomen van de mensen, want het zijn vaak kwetsbare groepen die een beroep moeten doen op ziekenvervoer", aldus Michils.

Het rapport van Kom op tegen Kanker wordt vandaag digitaal overhandigd aan de bevoegde ministers: federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). Daarbij roept Kom op tegen Kanker op om gezamenlijk overleg te plegen om de kwestie aan te pakken. De ministers gaven alvast gehoor aan enkele aanbevelingen.

> Lees ook: Kom op tegen Kanker brengt problemen in kaart

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.