Verpleegkunde-studenten leren medicatie toedienen in virtual reality

Aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen kunnen studenten verpleegkunde voortaan virtueel oefenen in het ophalen, bereiden en toedienen van medicatie. Ze gebruiken daarvoor een VR-bril en een toepassing die werd ontwikkeld door hun collega-studenten van de opleiding Multimedia Technology.

Met de toepassing "ImmersiMed" kunnen studenten verpleegkunde en vroedkunde voortaan oefenen op zaken waar ze tijdens hun stages de kans niet toe krijgen. "Zo zijn er de professionele medicijnkasten in ziekenhuizen, die enkel toegankelijk zijn voor het personeel en niet voor stagiairs", zegt Dieter Smis van de opleiding verpleegkunde. "Zulke kasten zijn enorm duur en kunnen we niet aankopen voor ons skills lab."

Daarom werd aangeklopt bij de studenten multimedia en communicatietechnologie. "De studenten ontwikkelden verschillende prototypes, die wij dan verder uitwerkten tot de uiteindelijke applicatie", zegt ontwikkelaar Pieter Jorissen. Met een VR-bril kunnen de studenten stapsgewijs oefenen in het selecteren van het juiste medicijn, de bereiding en het toedienen ervan. Alle in België verkrijgbare medicijnen zitten in de applicatie.

Docenten kunnen daarbij zelf scenario's uitwerken: van het type patiënt tot het medicijn en de toedieningswijze. "In volgende versies willen we daar nog dimensies aan toevoegen, zoals een mondelinge interactie met de patiënt via een chatbot en scenario's waarbij de patiënt een allergische reactie krijgt van het medicijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.