Antigifcentrum: gebruiik zwembadproducten voorzichtig

Het Antigifcentrum, de FOD Volksgezondheid en de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals roepen op tot voorzichtigheid bij het gebruik van zwembadproducten. Met de zomer in aantocht wil het met een preventiecampagne informatie bieden over het veilig gebruik van deze producten en over wat te doen als er toch iets misloopt.

"Vorig jaar, in 2024, kregen we bij het Antigifcentrum 275 oproepen over blootstelling aan onderhoudsproducten voor zwembaden", zegt Patrick De Cock, woordvoerder van het Antigifcentrum. "In totaal waren er 307 slachtoffers, onder wie 112 kinderen."

Daarom wordt opgeroepen om voorzichtig te zijn met de producten en ze niet in het bijzijn van kinderen te gebruiken. Producten worden best in hun oorspronkelijke verpakking bewaard, op een koele en droge plaats buiten het bereik van kinderen.

Bij inhalatie van chloordampen, die bijvoorbeeld vrijkomen wanneer chloor in contact komt met een zuur, zoek je best meteen frisse lucht op. Als de ademhalingsmoeilijkheden verergeren, gepaard gaan met moeite om diep in te ademen of niet verminderen binnen enkele uren, moet een arts geraadpleegd worden.

Bij lokaal contact met de huid of ogen, wat ernstige irritatie of chemische brandwonden kan veroorzaken, is het belangrijk om meteen en langdurig te spoelen met lauw stromend water (15 minuten). Als de klachten aanhouden, wordt best contact opgenomen met de huisarts.

Bij orale inname van chloor, vooral bij kinderen die per ongeluk granulaat inslikken of op een chloortablet bijten, mag je het slachtoffer niet laten braken, om een tweede contact met de slokdarm te vermijden. "Laat het slachtoffer een paar slokjes water drinken en volg de symptomen gedurende de komende vier uur op. Als er pijn is, moeite met ademhalen, veel overgeven, overmatige speekselproductie of zwelling of letsels in de mond, ga dan naar het ziekenhuis", luidt het advies.

Bij vergiftiging is het Antigifcentrum 24/7 bereikbaar op het gratis nummer 070/245 245.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.