De volgende regering zal hoe dan ook op zoek moeten gaan naar bijkomende middelen voor het zorgpersoneel. Dat heeft uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdag gezegd in de Kamer, waar hij vragen kreeg over de betoging van de non-profitsector.
Duizenden manifestanten trokken donderdag door de Brusselse straten om hun onvrede te uiten over het personeelstekort en de hoge werkdruk in de non-profitsector. Ontslagnemend minister Vandenbroucke kreeg er van Sarah Schlitz (Ecolo), Steven Coenegrachts (Open VLD), Daniel Bacquelaine (MR) en Marie Meunier (PS) vragen over tijdens het vragenuurtje in de Kamer.
Hij benadrukte dat er de voorbije legislatuur al heel wat gebeurd is in de sector, maar ook de volgende regering zal dat moeten doen, waarschuwde hij. "Zelfs als de marges zeer beperkt zijn, zelfs als we door een periode moeten van het op orde zetten van de begroting, moeten we toch op zoek gaan naar middelen om te investeren in ons zorgpersoneel", klonk het. "De betoging is een belangrijk signaal voor eenieder die verantwoordelijkheid opneemt in dit land.
Investeren is één ding, maar ook hervormingen zijn nodig, benadrukte Vandenbroucke. Zo kan het zorgpersoneel in ziekenhuizen beter worden ingezet. Verpleegkundigen kunnen bijvoorbeeld nieuwe taken krijgen, die nu nog enkel door artsen worden uitgevoerd, en ontlast worden van eenvoudige taken die door ander personeel kunnen worden uitgevoerd.
De Vooruit-vicepremier pleitte eerder ook al meermaals voor een inperking van de ereloonsupplementen, gekoppeld aan een hervorming van de ziekenhuisfinanciering. "De individuele prestatiegeneeskunde leidt tot excessen dus moet het financieringssysteem veranderen", klonk het donderdag.