Het Universitair Ziekenhuis Brussel gaat zijn artsen en verpleegkundigen opleiden om ze doordacht te laten omgaan met een infuus en de vochttoediening. Via het eerste "Fluid Stewardship" programma gaan ze de artsen en verpleegkundigen een correct infuusbeleid aanleren.
Net zoals er al een groot bewustzijn zijn is rond antibioticagebruik, wil het UZ Brussel dat die bewustmaking er ook komt op gebied van het gebruik van vochttherapie via een infuus. Teveel vocht binnenkrijgen via een infuus kan voor een patiënt nefast en zelfs dodelijk zijn.
"Er zijn maar vier goede redenen om een infuus aan te leggen. Bij patiënten die in shock zijn na bijvoorbeeld een trauma of bloedvergiftiging, bij patiënten die vocht verliezen en daardoor uitdrogen - bijvoorbeeld door brandwonden of diarree, bij patiënten die om één of andere reden niet kunnen of mogen drinken en de laatste reden om vocht te geven is voor het toedienen van voedingsstoffen als de patiënt onvoldoende calorieën kan innemen", legt prof. Manu Malbrain, diensthoofd Intensieve Zorgen van het UZ Brussel uit.
Het "Fluid Stewardship" programma gaat een zorgtandem arts-verpleegkundige opleiden om op de verschillende diensten enkel vochttherapie toe te dienen wanneer het echt nodig is. Dit moet er voor zorgen dat de medische hulpverleners een vochtinfuus niet zomaar als een zak water zien, maar als een echt medicijn met indicaties, contra-indicaties en mogelijk nefaste bijwerkingen.