Tegen 2040 heeft België 124.000 extra zorgverleners nodig

Om de steeds groter wordende vraag naar zorg op te vangen, zijn in België tegen 2040 meer dan 124.000 extra zorgverleners nodig. Dat berekende econoom Johan Albrecht (UGent) in opdracht van de denktank Itinera in een nieuwe studie waarover De Tijd bericht.

Volgens de studie heeft Vlaanderen 74.000 extra zorgmedewerkers nodig tegen 2040, Wallonië 42.000 en Brussel 8.200. Het gaat om zowel medische en paramedische profielen als verplegend, verzorgend en ondersteunend personeel.

"Als we deze extra handen niet vinden, dreigt een pijnlijk zorginfarct: een situatie waar de zorg inklapt en we niet meer voor iedereen kunnen zorgen", zegt Albrecht. Dat impliceert ook gezondheidsongelijkheid. "Als de overheid minder zorg kan aanbieden, nemen private initiatieven het deels over. Dat drijft de prijs op en riskeert een samenleving met haves en haves nots."

Om zo'n zorginfarct af te wenden zijn verscheidene maatregelen nodig, benadrukt Albrecht. Hij pleit onder andere voor een strenger preventiebeleid om de opmars van chronische aandoeningen te stoppen, wat duizenden zorgprofielen zou kunnen uitsparen. Daarnaast moet volgens hem gekeken worden naar het verband tussen medische en maatschappelijke problemen - bijvoorbeeld de toegang tot kwalitatieve huisvesting - en naar de kostenefficiëntie van behandelingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.