Samenwerkingsakkoord Vaccinnet+ neemt volgende klip

Na een eerdere principiële goedkeuring van het Samenwerkingsakkoord zette ook de Raad van State het licht op groen en volgde een definitieve goedkeuring van de Vlaamse regering. Het akkoord is nu op weg naar het Vlaams parlement. In dezelfde geest wordt de weg geplaveid naar een akkoord over optimale elektronische uitwisseling en deling van info in de sociale en gezondheidssector. Hiervoor zijn nog wel tal van deskundigenadviezen nodig.

De Vlaamse Regering keurde eerder het Samenwerkingsakkoord goed tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie over de verwerking van gegevens met betrekking tot vaccinaties tegen COVID-19.

Rechtsgrond registratie

Het nieuwe samenwerkingsakkoord op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits bepaalt bijkomende doeleinden voor de verwerking van de persoonsgegevens opgenomen in de vaccinatiecodedatabank en de databank Vaccinnet+. Het creëert ook meteen een rechtsgrond voor de registratie in Vaccinnet+ van de vaccinaties van burgers die in het buitenland zijn gevaccineerd.

De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat met dit samenwerkingsakkoord instemt. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Voordien strandde het samenwerkingsakkoord op een njet van het Grondwettelijk Hof dat een probleem zag in de rol van het Informatieveiligheidscomité. Dat comité  kan volgens het akkoord gegevens uit Vaccinnet delen met derden, zoals onderzoeksinstellingen, terwijl dat comité zelf "niet onderworpen is aan een parlementaire controle". Met als gevolg dus een nieuw juridisch rondje.

Vitalink en BelRAI

In dezelfde geest wordt de weg geplaveid voor een samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie over de optimale  elektronische uitwisseling en deling van informatie en gegevens tussen de actoren in de sociale en gezondheidssector. Hiervoor zijn nog wel tal van deskundigenadviezen nodig.

Het akkoord legt gemeenschappelijke interfederale afspraken vast over veilig en met respect voor de privacy van de burger delen van gezondheidsinformatie. Het regelt de uitwisseling van gedeelde gezondheidsgegevens via de Vlaamse gezondheidskluis Vitalink met de andere gezondheidskluizen of hubs.

Ook verankert dit akkoord het Vlaams IT-platform BelRAI (VIP BelRAI) als unieke bron voor BelRAIgegevens voor elke burger met een domicilie in Vlaanderen of aangesloten bij een (Vlaamse) zorgkas, en legt het het kader vast voor uitwisseling van deze gegevens met de interfederale BelRAI-gegevensbank of mogelijk nog op te richten gegevensbanken van andere gefedereerde entiteit(en).

De Vlaamse Regering keurt tegelijk het voorontwerp van decreet principieel goed dat met dit samenwerkingsakkoord instemt. Dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de GBA, de VTC, de Vlaamse Raad voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en de Raad van State

> Grondwettelijk Hof vernietigt onderdeel samenwerkingsakkoord

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.