De kosten voor het opruimen van PFAS-vervuiling in Europa zouden de komende twintig jaar kunnen oplopen tot meer dan 2.000 miljard euro indien er niets wordt ondernomen. Die raming staat in het "Forever Lobbying Project", een grensoverschrijdend journalistiek onderzoeksproject in samenwerking met academici.
De journalisten berekenden in samenwerking met wetenschappers wat het zou kosten om de PFAS-vervuiling onder controle te brengen. In een scenario waarin enkel de reeds bestaande verontreiniging opgeruimd zou moeten worden, zou die factuur volgens hen beperkt kunnen blijven tot 95 miljard euro over een periode van 20 jaar.
De kostprijs zou volgens het onderzoek echter kunnen oplopen tot meer dan 2.000 miljard euro indien er niets wordt gedaan en nieuwe, opkomende PFAS ongehinderd vrijkomen. Dan dreigt een jaarlijkse kostprijs van 100 miljard euro tot in de eeuwigheid. Daarbij wordt nog geen rekening gehouden met de kosten voor de gezondheidszorg, die 52 tot 84 miljard euro per jaar kunnen bedragen.
Om deze opruimkosten te berekenen, baseerden de journalisten en vorsers zich op "de schaarse wetenschappelijke en economische informatie die beschikbaar is" en "lokale gegevens vergaard bij pioniers in de strijd tegen de vervuiling". "Al onze scenario's zijn gebaseerd op een reeks conservatieve keuzes, wat ons toelaat om te stellen dat de kosten bijna zeker onderschat worden", aldus het onderzoek.
Het onderzoek kadert in het "Forever Pollution Project", dat in 2023 al uitpakte met een kaart met meer dan 23.000 vervuilde sites in Europa. Daarop wordt nu voortgeborduurd met het "Forever Lobbying Project". Gecoördineerd door de krant Le Monde, en in samenwerking met de ngo Corporate Europe Observatory, richten de journalisten de spots op het lobbywerk van de industrie om een verstrekkend Europees verbod op PFAS "te ondermijnen of misschien zelfs te begraven".
Noorwegen en de vier EU-lidstaten Duitsland, Nederland, Zweden en Denemarken hadden in 2023 een voorstel tot een brede Europese ban op PFAS op tafel gelegd. Sindsdien blijft het wachten op een voorstel van de Europese Commissie, dat eind 2025 gepresenteerd zou worden in het kader van een bredere herziening van de Europese wetgeving over chemische stoffen (REACH).
"Dat lobbyisten van de PFAS-industrie hun winsten veiligstellen door de Europese wetten af te zwakken die ons moeten beschermen is een groot schandaal. Wij zullen het hier niet bij laten en zetten maximale druk op de Europese Commissie om PFAS te verbieden in niet-essentiële producten", begroet Europarlementslid Sara Matthieu (Groen) het onderzoek.
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) omvat duizenden chemische stoffen die gebruikt worden in vele industriële processen en consumentengoederen. Ze worden forever chemicals genoemd omdat ze niet afbreken in de natuurlijke omgeving en zich opstapelen in het milieu en het menselijk lichaam. Ze kunnen schadelijke effecten hebben voor de gezondheid. Zo worden de stoffen in verband gebracht met kanker, verzwakte immuniteit en hormonale stoornissen.