Een proefproject (COMPASS) van de universiteiten van Antwerpen en Gent zal zorgverleners direct linken aan huisartspraktijken. Een dergelijke link is bij de 50 'community health workers' die federaal aan de slag zijn, onbestaande. Wetenschappers onderzoeken of het efficiënt is om de zorgverleners - community health workers - met artsen te laten samenwerken. Zo wil men kijken hoe mensen die in kwetsbare omstandigheden leven, betere toegang tot zorg kunnen krijgen.
In september begint het zogenaamde COMPASS-project, waarbij zorgverleners in kwetsbare wijken van de stad Antwerpen een beroep zullen kunnen doen op 24 huisartsenpraktijken.
Zogenaamde 'community health workers' delen vaak een levenservaring met de mensen die ze helpen, zoals leven in armoede of een migratietraject. Ze gelden tegelijkertijd als vertrouwenspersonen die kwetsbare mensen snel naar de juiste gezondheidszorg kunnen begeleiden.
Federaal werd er na de pandemie een project met 'community health workers' opgestart. "Maar soms moeten die zorgverleners tientallen huisartsen bellen vooraleer ze ergens een plaats vinden voor iemand die zorg nodig heeft", klinkt het bij de onderzoekers. "We moeten vermijden dat alles op de schouders van de hulpverleners terechtkomt. Bovendien is preventie geen federale bevoegdheid, wat alles nog complexer maakt."
Naar de dokter gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend: uit een studie uit 2017 blijkt dat 6,7% van de Belgen met de laagste inkomens onvervulde zorgbehoeften heeft. Ondanks enkele ingrepen gaat dat cijfer in stijgende lijn. Deze ongelijkheid wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren: taal- en cultuurbarrières, financiële drempels, administratieve rompslomp en beperkte digitale vaardigheden.
Brazilië en Zuid-Afrika
Inspiratie voor het proefproject halen de wetenschappers uit Brazilië en Zuid-Afrika. Daar focussen zorgverleners op alle aspecten van gezondheid. Ze zetten bijvoorbeeld in op preventie en monitoren ook de kinderen van arme mensen. In Europa werken zorgverleners meestal specifiek op één thema, zoals hiv of verslaving. De onderzoekers hopen op goede resultaten, waarna het systeem over heel België kan worden uitgerold.