Onderzoek VUB: wiskunde helpt aantal dierproeven te verminderen

Het gebruik van wiskundige correcties in onderzoek waarbij proefdieren gebruikt worden, kan ervoor zorgen dat het aantal dierproeven afneemt, zodat meer dieren gespaard worden. Dat blijkt uit onderzoek van doctoraatsstudent Susanne Blotwijk van de onderzoeksgroep Biostatistiek en Medische Informatica aan de Vrije Universiteit Brussel. Om de correcties toe te passen op dierproeven werd een speciale webtool ontwikkeld.

Het toepassen van wiskundige correcties wordt al gebruikt bij klinisch onderzoek waar menselijke patiënten aan deelnemen. Het is een soort interimanalyse om doorheen het onderzoek het aantal deelnemende patiënten en het experimenteel design te optimaliseren. 

De wiskundige correcties voor klinische proeven zijn berekend op steekproeven met honderden of duizenden deelnemers. Bij eerdere onderzoeksfases met dieren zijn die correcties echter niet geldig vanwege de grote verschillen in het aantal deelnemers. Om bij dierproeven interimanalyses uit te voeren, moeten de wiskundige correcties opnieuw en specifiek op maat ontworpen worden. 

"Om het uitvoeren van de correcties mogelijk te maken voor biomedische onderzoekers bij hun experiment, hebben we een open-source webtool ontwikkeld waar iedereen gratis gebruik van kan maken. De software helpt het experiment en het aantal proefdieren dat nodig is te optimaliseren. Op die manier wordt een correcte steekproefgrootte berekend en kan de wiskunde bijdragen tot een verdere reductie van het proefdierengebruik", legt doctoraatsstudent Blotwijk uit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.