Nationaal Netwerk Hulp aan Artsen heeft wind in de zeilen

Een Nederlandstalige en Franstalige co-voorzitter zullen ‘Arts in Nood’ en ‘Médecins en Difficulté’ gezamenlijk en collegiaal voorzitten. De vergaderingen verlopen collegiaal, beslissingen vallen in overleg en worden gemeenschappelijk genomen. Dat besluit viel op de recentste vergadering van de Begeleidingscommissie eind oktober.

Daarnaast keurde de vergadering ook goed om toe te treden tot de werkgroep die finaal moet leiden tot de oprichting van 'Het Nationaal Netwerk voor Hulp aan Artsen'. De twee organisaties aan beide kant van de taalgrens opereren dus als een twee-eenheid met twee co-voorzitters, als het ware aan elkaar geketend in een Belgisch model.

Bedoeling van de stroomlijning was om de financiering van de artsenhulp te optimaliseren en te beperken tot enkel psychosociale hulp en dubbel werk te vermijden van alle organisaties die op dit terrein werken. Een gelijk basisaanbod van hulp voor elke arts in België is het uitgangspunt.

Begin deze week liep ook de formele goedkeuring binnen van het Riziv om de werkgroep verder te laten functioneren op basis van de doorgestuurde teksten. Eerder raakte al bekend dat het financieel model nog in een tekst moest worden gegoten en juridisch getoetst diende te worden.

Groot succes 

Intussen zitten de betrokkenen niet stil. Zo startte vorig jaar een project over coaching langs Franstalige kant. Met behoorlijk wat succes zoals dat ook geldt voor de lopende webinars, want er ontstonden al lange wachttijden om in te schrijven. De workload van Arts in Nood is dan ook niet gering. “Vorig jaar behandelden we meer dan 600 dossiers of gemiddeld zowat twee per werkdag”, weet dr. Michel Bafort die mee aan de wieg staat van dit initiatief. “Voor volgend jaar mikken we op 1.000 dossiers.” 

De webinars van Arts in Nood kennen uitermate veel succes met per webinar ongeveer 1.500 kijkers of vorig jaar zowat 10.000 kijkers in totaal (2.500 unieke kijkers). Dat bewijst de grote behoefte aan dit soort informatie, al moet er ook bij worden gemeld dat deze webinars bekijken creditpoints oplevert, een extra stimulans.

Er staat verder nog een nieuw project in de steigers dat gericht is op assistenten en artsen in opleiding. Het kwam er op verzoek van Prof. Lode Godderis, expert in arbeidsgeneeskunde.

Bedoeling van de stroomlijning is tevens om de financiering van de artsenhulp te beperken tot enkel psychosociale hulp.

Qua toegekende middelen mag de organisatie tot nu toe niet klagen. Het budget 2024/2025 is al toegewezen door het Riziv en ook de Orde draagt haar steentje bij. Wel bestaat er nog onzekerheid over financiering op langere termijn, wat grotendeels verband houdt met de huidige perikelen bij de regeringsvorming en mogelijke besparingen. De organisatie draait op een budget van grosso modo 150.000 euro per jaar. 

Met Doctors for Doctors, dat op een gelijkaardig doelpubliek mikt, is de verstandhouding vandaag goed te noemen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.