© DR
Sinds 16 augustus is er een nieuw mobiliteitsplan van kracht in het centrum van Brussel. Het heet #goodmove. Het lijkt meer op #badmove," tweette Dr Sam Ward van de Sint-Janskliniek. Hij waarschuwde met een foto over de situatie, waarbij een ambulance 8 minuten deed over 100 meter...
Dr. Sam Ward, uroloog in de Sint-Janskliniek, maakt zich grote zorgen: "Met dit nieuwe verkeersplan in Brussel worden niet alleen de burgers en werknemers geblokkeerd... maar ook de spoedgevallendienst met de ambulance en MUG."
De situatie is ernstig
Vandaag wordt de situatie als zeer ernstig beschouwd. De directie van de Sint-Janskliniek stuurde een brief naar de autoriteiten van de stad Brussel en naar de commissaris van de FOD Volksgezondheid die toezicht houdt op de vertragingen in de ambulances. Er is hier een probleem, zegt een arts: "Een ambulance deed er vorige week 8 minuten over om 100 meter af te leggen, en bij een andere ambulance moest het ambulancepersoneel de patiënt op een brancard naar buiten brengen. Daarna brachten ze hem te voet naar het ziekenhuis!"
Reacties en acties van de stad
De Brusselse schepen van Mobiliteit, Bart Dhondt ( Ecolo-Groen ) is zich bewust van de problemen te velde: "We hebben morgen nog een vergadering om de situatie te verbeteren. Ik herinner u eraan dat het plan #Goodmove op termijn de bereikbaarheid van ziekenhuizen en de mobiliteit van ambulances zal verbeteren (verbetering van de interventietijd)."
"Het is inderdaad dat we in de eerste fase vooral in de Sint-Janskliniek mobiliteitsproblemen hadden. Voordat het plan in werking trad, hebben we echter voorbereidend werk verricht met de diensten van de spoed. We vergaderden met de mobiliteitsdeskundigen van Sint-Jan en wij hebben reeds aanpassingen aangebracht om de mobiliteit van de ambulances te verbeteren."
"Tot slot wil ik u eraan herinneren dat het #goodmove-plan tot doel heeft de gezondheid van iedereen te verbeteren, aangezien we de stad toegankelijker maken om te wandelen en te fietsen. We maken onze steden eindelijk veiliger met minder auto-ongelukken."
Het Sint-Pietersziekenhuis ziet ook een impact op de mobiliteit van ambulances: "We zijn in gesprek met de stad Brussel. Wij zijn op zoek naar minnelijke schikkingen voor onze sites en het werk van ons personeel en onze ambulanciers."
Parkeerprobleem
Dit plan heeft nog een ander effect op de artsen: sinds het begin van het #goodmove-plan parkeren veel artsen van de Sint-Janskliniek op de Rogierparking om niet opgesloten te zitten in de Pachecowijk. Een arts in het ziekenhuis maakt zich boos: "Ik begrijp echt niet waarom ze alle werken tegelijk doen. Ze hadden nog zes maanden kunnen wachten en het niet midden van de schooljaarstart moeten doen. Je moet beseffen dat tussen de basiliek van Koekelberg en het koninklijk paleis alles vastzit. Het is schandalig."
Welke oplossingen?
Wat willen de artsen en hulpverleners ter plaatse, bijvoorbeeld in Sint-Jan, eigenlijk? "Een koerswijziging, zodat we normaal uit de wijk kunnen. Op dit moment is het enige dat veranderde, dat het verkeerslicht bij Pacheco op knipperlicht staat, maar het probleem is dat we vastzitten op de binnenring. Drie politieagenten kwamen het verkeer regelen, maar dat is niet genoeg," voegt Sam Ward eraan toe.
Aan de kant van Sint-Pieters maken ze zich zorgen over de inplanting van de Alexiens (ex-César de Pape) waar de situatie al zeer gecompliceerd is, zegt een arts: "Onze werkomstandigheden verslechteren met dit plan voor wie niet met de fiets of het openbaar vervoer kan komen. Hoe kunnen mensen nu naar het centrum van Brussel voor een behandeling? "
Verlies van patiënten
Een bijzonder boze arts tot slot: "Willen we de dood van de ziekenhuizen in het centrum van Brussel? Patiënten zullen naar Erasmus en Saint-Luc gaan voor een behandeling... Dit is een aanslag op onze overleving."
Op die vraag antwoordt de Brusselse schepen van Mobiliteit, Bart Dhondt, heel duidelijk: "Daar is geen sprake van. We willen onze ziekenhuizen behouden in het stadscentrum. We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze in de best mogelijke omstandigheden kunnen werken en dat ze voor alle patiënten toegankelijk zijn.
Wordt vervolgd...
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
06 september 2022Bartje Dhondt:
In de plekke van stadsplannekes te bestuderen ip Uw schermpjes , kruip ne keer in een ambulance , of ne pompierotto of doe ne keer mee 1 huisbezoek en klap ton ne keer , mien ventje !