Het aantal Belgische werknemers dat overmatig alcohol drinkt, is sinds 2021 gedaald met 26 procent. Dat blijkt uit een recente studie van HR-dienstverlener Securex. Die noemt het echter verontrustend dat nog steeds 11,1 procent te veel drinkt en roept bedrijven daarom op tot een daadkrachtig alcoholbeleid.
De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om niet meer dan 10 eenheden alcohol per week te drinken. Meer dan 1 op de 10 werknemers (11,1 procent) in België drinkt toch meer. Dat zijn er echter een pak minder dan de 15,1 procent van 2021.
Dat het drankgebruik bij werknemers sindsdien met 26 procent is gedaald, komt volgens Securex door een algemene verandering in de drankgewoontes die al voor 2021 aan de gang was. Zo daalde het aantal werknemers met overmatig alcoholgebruik ook al tussen 2018 en 2021. Anderzijds hebben in 2021 de lockdowns en het verplicht thuiswerken een tijdelijke negatieve impact gehad op het alcoholgebruik van veel werknemers, vooral leidinggevenden.
Ondanks de daling is het overmatig alcoholgebruik van werknemers nog altijd te hoog, zegt Securex. Vooral mannen (16 procent) en leidinggevenden (15,1 procent) drinken nog te veel, al is ook hun alcoholgebruik sinds 2021 respectievelijk met 27 procent en 38 procent naar beneden gegaan. Ook blijven werknemers in de tertiaire sector (15 procent) en de verkoop van goederen en diensten, kwetsbaarder dan in andere sectoren (8,4 procent).
Opvallend is dat vrouwen (6,7 procent) en niet-leidinggevenden (10,1 procent) na 2021 stabiel bleven in hun alcoholconsumptie.
"De cijfers van dit recent onderzoek tonen aan dat er bewustwording is rond alcoholgebruik, maar er is nog werk aan de winkel", zegt Sofie Lameire, expert psychosociaal welzijn bij Securex. Die adviseert bedrijven dan ook om proactief een doortastend alcoholbeleid te voeren, met onder meer een algemeen alcoholverbod op de werkvloer.
"Werkgevers die bewustzijn creëren bij hun werknemers en hen aanmoedigen elkaar aan te spreken wanneer iemand onder invloed lijkt, zullen bijdragen aan een veiligere en gezondere werkomgeving. Het is van groot belang om het stigma rond dit onderwerp te doorbreken, zodat we deze dalende evolutie kunnen verderzetten in de loop van de komende jaren", aldus nog Lameire.