Onze kennis van coeliakie en ons inzicht in de fysiopathologie van deze ziekte zijn de laatste decennia aanzienlijk veranderd. Waar coeliakie vroeger veeleer als een zeldzame ziekte werd beschouwd die vooral bij kinderen voorkwam en in het ziekenhuis moest worden behandeld, maakt ze vandaag deel uit van de dagelijkse eerstelijnsgeneeskunde, ook bij volwassenen. Wat moeten we onthouden? De European Society for Primary Care in Gastroenterology (ESPCG) trachtte recent een antwoord te geven op deze vraag...
Roland Lemye vindt dat het medisch-farmaceutisch overleg een noodzaak is. Dit concept, dat niet meteen van gisteren dateert, kreeg nooit vaste voet. Dat is volgens de voorzitter van de Bvas vooral te wijten aan de intentie van de ziekenfondsen om zich steeds te mengen. Het voorstel van de apothekers om “een gemeenschappelijke vzw op te richten die de twee beroepsgroepen de mogelijkheid geeft om onafhankelijk van de verzekeringsinstellingen te handelen” creëert een nieuwe kans. En die moeten we volgens dr. Lemye met beide handen grijpen.
Mensen die in een stedelijke omgeving wonen, zouden gemakkelijker astma krijgen. Juist of fout?
Therabel Pharma n.v. heeft besloten de commercialisatie van de specialiteit VEN-DETREX BID (CNK 0021-238) stop te zetten. VEN-DETREX BID is een geneesmiddel op basis van diosmine en is aangewezen voor de behandeling van spataders en zware benen...
De Nationale Gezondheidsenquête 2013, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), blijft informatie opleveren. Het laatste luik peilde naar preventie. Het werd een dissectie van de gewoonten van bijna 11.000 burgers inzake vaccinatie, kankerscreening en onderzoek naar het cardiovasculair risico. Er hangt een “kan beter” in de lucht.
Voeding, darmmicrobiota en de gezondheid van het spijsverteringsstelsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Die interactie en het heilzame potentieel van probiotica maken deel uit van de belangrijkste thema’s die aan bod kwamen tijdens de Gut Microbiota for Health World Summit die op 14-15 maart plaatsvond in Barcelona. De Wereldtop over darmmicrobiota en gezondheid is ondertussen uitgegroeid tot het meest toonaangevende internationale platform voor wetenschappelijke uitwisseling en overleg in dit snelgroeiende onderzoeksdomein. Het initiatief werd gelanceerd door de European Society for Neurogastroenterology and Motility (www.esnm.eu) en wordt gesteund door verscheidene wetenschappelijke verenigingen en door Danone. Een samenvatting van de lezing van Collin Hill over de interactie tussen het voedingspatroon en de darmmicrobiota.
In de aanbevelingen over zowel de behandeling van astma als die van COPD staan inhalatietherapieën op de voorgrond. Inhalatoren spelen in dat kader een cruciale rol. De werking ervan is niet alleen bepalend voor de therapietrouw, maar ook voor de goede afgifte van het (de) geneesmiddel(en). Toch interesseren de eigenschappen van inhalatoren het medisch personeel maar weinig. Ze vinden dat die meer behoren tot het werkveld van ingenieurs dan tot hun eigen werkgebied. “En dat is een beetje jammer, maar we moeten erkennen dat maar weinig vergelijkende studies in de klinische praktijk het doorslaggevende voordeel van de fysisch-chemische kenmerken van een bepaald type aerosol aantonen”, betreurt prof. Renaud Louis, die hier terugkomt op wat hij verwacht van een inhalator.
Velen hebben er een bloedhekel aan, maar er blijkt nu toch ten minste één voordeel aan vast te zitten: wie zijn borden met eigen handen afschrobt, veeleer dan de automatische vaatwasser het vuile werk te laten doen, mag rekenen op een verlaagd risico op allergie bij de kinderen van het gezin. Dat meldt een studie in Pediatrics...
Een transversale studie uitgevoerd in Nederland wijst erop dat er een verband bestaat tussen het door de LDL-receptor gemedieerde transmembraneuze cholesteroltransport en type 2-diabetes.
WCO-IOF-ESCEO 2015 Implicaties en uitleg door prof. Serge Ferrari (Genève).
Als men in een 'ingewikkelde' samenleving het primaat van de politiek niet erkent, komt men uit bij chaos. Met de grotere mondigheid, grotere emanicpatie van iedereen, grotere individualiteit, kan het overlegmodel wel op zijn muren botsen.
Dr. Jos Vanhoof: "Wat Trump deed met Harvard, doet Vandenbroucke met de artsensyndicaten”
Zie mijn reactie op een ander, gelijksoortig FOUT artikel. W
Den Jackpot ware 1 zone 10 in heel stad zodat enkel mensen met een rollator nog ontsnappen aan deze vermo(l)mde vorm van ballastingen heffen !
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Heel juist … deze boetes zijn totaal ridicuul !
Medi-Sfeer Nr. 779
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
Dr. Jos Vanhoof: "Wat Trump deed met Harvard, doet Vandenbroucke met de artsensyndicaten”
Dr. Jos Vanhoof: "Wat Trump deed met Harvard, doet Vandenbroucke met de artsensyndicaten”
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u