Zeventien experts en organisaties in de psychiatrie, psychologie, pedagogie en neurologie richten zich in een open brief tot de Vlaamse regering. Ze vragen dringend concrete beleidsmaatregelen om kinderen en jongeren beter te beschermen tegen de schadelijke effecten van overmatig schermgebruik en sociale media.
Volgens de briefschrijvers zijn er vandaag genoeg wetenschappelijke aanwijzingen dat overmatig schermgebruik schadelijk is. Ze spreken van een verhoogd risico op aandachtsproblemen, slaapproblemen, spraak- en taalachterstand, emotionele en sociale ontwikkelingsproblemen, slecht eetgedrag, negatief lichaamsbeeld en dalende cognitieve prestaties. "Het is tijd om het voorzorgsprincipe serieus te nemen en daadkrachtig in te grijpen", klinkt het.
Zeven concrete beleidsmaatregelen
De initiatiefnemers stellen zeven concrete beleidsmaatregelen voor om overmatig en ongepast schermgebruik aan te pakken. Onder hen grote namen zoals neuroloog Steven Laureys, psychiaters Dirk De Wachter en Geert Dom, neuropsychiater Theo Compernolle (foto) en kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh.Ze vragen om het officiële advies rond sociale media, smartphones en schermgebruik bij kinderen en jongeren dringend te herzien. Een expertengroep moet worden opgericht om de concrete beleidsmaatregelen uit te werken.
Ze vragen ook om een strengere regelgeving voor technologiebedrijven te steunen op Europees niveau, samen met de federale overheid. De leeftijdsgrens voor sociale media moet worden verhoogd tot 16 jaar. Een grootschalige sensibiliseringscampagne moet de ouders meekrijgen in het verhaal. In het onderwijs moeten doelstellingen over gezond scherm- en socialemediagebruik worden opgenomen. Tot slot moeten de meest kwetsbare kinderen, zoals kinderen onder de 12 jaar, actief worden beschermd.
De brief is een initiatief van KidsUnplugged, een burgerbeweging die ouders, professionals en beleidsmakers samenbrengt rond digitale gezondheid bij kinderen. Via KidsUnplugged kunnen ouders een pact ondertekenen om de aankoop van een smartphone voor hun kinderen uit te stellen, maar dit is niet voldoende. Deze oproep is een wake-upcall. Volgens de ondertekenaars hinkt het beleid achterop op wetenschappelijke inzichten en de dagelijkse realiteit van ouders en hulpverleners.