Het gebruik van een staprobot levert grote winst op tijdens de (post)revalidatie na een herseninfarct of bij personen met een dwarslaesie (een beschadiging van het ruggenmerg). Dat blijkt uit een onderzoek van Mobilab, een expertisecentrum van de Thomas More hogeschool in Herentals. Achttien patiënten tussen de 25 en 70 jaar oud werden twee jaar lang gevolgd toen ze tijdens hun postrevalidatieproces opnieuw leerden stappen.
Bijna twee jaar geleden waren na de eerste drie maanden van het onderzoek de eerste indicaties ook al positief. De patiënten maken volgens onderzoeker Lieven De Maesschalck winst op fysiek, psychisch en sociaal vlak. Dat moet zowel uit eigen bevindingen van Mobilab als uit een bevraging van de patiënten blijken. "Personen met een dwarslaesie verton en minder spasticiteit en er is onder meer een verbetering van de blaasfunctie en het stoelgangpatroon", zegt De Maesschalck. "Bij personen met een beroerte wordt na enkele stapsessies een duidelijk beter stappatroon waargenomen."
Een staprobot of eksoskeletonpak is een bionisch pak met elektromotoren ter hoogte van hoogte van de heupen en de knieën dat aangestuurd wordt door sensoren en een microprocessor en aangepast is aan de anatomische afmetingen van de gebruiker. Onder meer triatleet Marc Herremans maakte er al gebruik van. Het postrevalidatiecentrum in Herentals waarin zijn vzw To Walk Again participeert, functioneerde dan ook als proeftuin voor het onderzoeksproject. Het project kreug steun van Europa en de provincie Antwerpen.