Leuvense wetenschappers van de onderzoeksgroep Experimentele Oto-rino-laryngologie zijn er voor het eerst in geslaagd om aan de hand van de registratie van hersengolven uit te maken of iemand niet alleen een bepaalde boodschap gehoord heeft, maar ook of hij die verstaan heeft. De test biedt perspectieven voor betere diagnoses bij mensen die niet kunnen reageren zoals comapatiënten en het slimmer maken van hoorapparaten.
Bij de registratie worden 64 elektrodes gebruikt die de hersengolven meten van iemand die naar een zin luistert. Na filtering van alles wat niet met het spraakgeluid te maken heeft wordt dit signaal vergeleken met de oorspronkelijke zin. Hoe dat gebeurt, heeft veel weg van het vergelijken van balken met geluidsgolven die je bij het afspelen van een geluidsband vaak op je pc ziet. "Wij maken een geluidsbestand met de zin die je te horen krijgt en vergelijken dat met een tweede geluidsbestand dat we van de hersengolven afleiden. Als die twee bestanden goed overeenkomen dan betekent het dat je de boodschap goed verstaan hebt", zegt professor Tom Francart.
De test maakt het mogelijk betere diagnoses te stellen van de mate van spraakverstaanbaarheid bij mensen die niet kunnen reageren zoals comapatiënten. Op termijn moet het ook leiden tot slimmere hoorapparaten. "Op dit moment zorgt het toestel er alleen voor dat het geluid ontvangen wordt. Met ingebouwde elektrodes zou het in de toekomst zelf kunnen gaan meten hoe goed de boodschap verstaan wordt en of het bijvoorbeeld door een rumoerige omgeving eventueel moet bijstellen", aldus Francart. De Leuvense onderzoeksafdeling werkt momenteel aan de verbetering van de decoders. Francart hoopt op termijn op die manier op basis van de geregistreerde hersengolven ook gedachten te kunnen lezen.