Naar aanleiding van een Europese bewustwordingsdag over beroertes (9 mei) pakken de ziekenhuizen UZA, Sint-Lucas Brugge, Sint-Jan-Brugge en Groeninge uit met een 'beroertecoach'.
Verschillende ziekenhuizen hebben een website gebouwd die patiënten na een beroerte opvolgt en advies geeft om een volgende beroerte te voorkomen. Beroertecoach.be is een proefproject, dat zes maanden wordt getest.
Jaarlijks worden ongeveer 24.000 personen en families geconfronteerd met een beroerte. Bijna een derde loopt blijvende schade op en wordt al dan niet deels afhankelijk. De jaarlijkse maatschappelijke kostprijs voor België wordt geschat op 200 miljoen euro. Artsen wijzen op de noodzaak van een gezonde levensstijl en een goede controle van risicofactoren zoals overgewicht, roken, verhoogd cholesterol en een passieve levensstijl.
Aan de vooravond van een Europese bewustwordingsdag over beroertes, die op 9 mei plaatsvindt, pakken de ziekenhuizen UZA, Sint-Lucas Brugge, Sint-Jan-Brugge en Groeninge uit met een 'beroertecoach'.
Beroertecoaches helpen patiënten, vanaf de opname in het ziekenhuis tot in de thuissituatie nadien. Een belangrijk onderdeel is de website beroertecoach.be. "Via het digitaal platform kunnen patiënten inloggen en een schat aan informatie ontdekken over beroertes", legt neuroloog Peter Vanacker uit. "Het forum biedt hen de mogelijkheid om vragen te stellen. Zij kunnen er hun medische waarden opgeven die worden gescreend door de beroertecoach en nieuwe afspraken maken. Ook de teleconsulting verloopt via dit platform."
Het platform is een van de 24 projecten die door Maggie De Block, minister van Volksgezondheid werden geselecteerd om te werken rond 'Mobile Health'. Het is de bedoeling om over vier centra heen 150 tot 175 patiënten te kunnen begeleiden. Het project loopt zes maanden lang. De VUB onderzoekt mee de financiële impact.
>Lees ook Minder naar het ziekenhuis dankzij beroertecoach.be