Wim Vervaet, directeur strategie en politiek van Medaxes, stelde op de Medaxes-day van vorige vrijdag een toekomstvisie voor met een niet te weigeren aanbod vanuit de sector. Op mesoniveau kan het budget aanzienlijk worden geoptimaliseerd met keuze voor ‘de meest duurzame prijs’, luidde zijn basisstelling. De nieuwe managing director, Jasmien Coenen, waarschuwde voor de gevolgen van de enorme inflatiegroei die de Medaxes-leden mee moeten dragen zonder enige prijsaanpassing van hun producten.
De meest duurzame prijs betekent voor Wim Vervaet een prijs die de continuïteit van een goedkope geneesmiddelenvoorraad verzekert voor medicijnen die vaak en chronisch worden gebruikt; die een diverse bevoorradingsketen garandeert via voldoende competitie; en die tot slot voor alle ATC-geneesmiddelen de kosten-effectiviteit garandeert. Dat staat wel gelijk met de bereidheid om daarvoor meer te betalen, net om te vermijden dat we op deze punten moeten inboeten.
“Inflatie wordt onhoudbaar”
De nieuwe managing director van Medaxes, Jasmien Coenen (foto), beklemtoonde dat voor ruim 80% van alle behandelingen de leden van Medaxes een kosteneffectieve en kwaliteitsvolle behandeling kunnen brengen door hun aanbod aan off-patent medicijnen. Door deze inbreng waren en zijn flink wat besparingen op de uitgaven mogelijk, wat mee de zorgtoegankelijkheid vrijwaart.
Tegelijk waarschuwde ze voor de gevolgen van de enorme inflatiegroei die de Medaxes-leden mee moeten dragen zonder enige prijsaanpassing van hun producten. “Zo goed als onhoudbaar wordt dat voor onze industrie. Het is vitaal dat onze leden in een goed economisch klimaat kunnen opereren, we vragen daarom een duidelijk regelgevend framework.” En dat betekent: ten eerste meer inbreng voor off-patentgeneesmiddelen bij de huidige prijserosie.
“We moeten naar een duurzaam budget voor geneesmiddelen waarbij steeds in het achterhoofd gehouden moet worden dat ze geen kost zijn, maar een investering; verder is actie nodig op middellange termijn, met een controlemechanisme op mesoniveau. Een gezonde competitie tussen geneesmiddelen is essentieel voor België en de EU. En last but not least: op korte termijn moet de zogenaamde claw back taks voor off-patent geneesmiddelen weg: voor iedereen is een gelijk speelveld aangewezen.
Hulde aan Joris Van Assche
Bij de start van het congres werd ook hulde gebracht aan de vorige managing director Joris Van Assche die in augustus vorig jaar overleed. Wat steeds terugkwam in de getuigenissen van onder meer opinieleiders Jef Hus, Johan Blanckaert, Jo De Cock, Brieuc Van Damme, Pedro Facon en Koen Straetmans en de (ex)-ministers De Block en Vandenbroucke: Joris Van Assche was een zeer dynamische en gedreven man, een goede onderhandelaar die water en vuur kon verzoenen, joviaal, charismatisch een met de nodige zin voor humor. Ter ere van hem werd een moment van stilte gehouden.
> Vandenbroucke denkt aan voordelen voor wie kostenefficiënt voorschrijft