Movianto, de nieuwe logistieke partner voor de opslag en het transport van de voorraad geneesmiddelen en vaccins in België, is klaar voor de komst van alle COVID-vaccins. Dat hebben de federale overheidsdienst Volksgezondheid en de bedrijfsleiding gesteld bij een rondleiding op de site in Aalst.
"De diepvriezers op min 75 graden zijn aanwezig, operationeel en door het geneesmiddelenagentschap geïnspecteerd", zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de FOD Volksgezondheid. Met nu twintig en binnenkort veertig ULT-vriezers (ultralage temperatuur) kan het bedrijf tot 8,2 miljoen Pfizer-vaccins stockeren.
Sinds april 2020 stond het bedrijf Medista in voor de opslag en verdeling van de strategische voorraad geneesmiddelen en COVID-vaccins, maar begin juli besloot de FOD Volksgezondheid om het beheer van de voorraad voor de periode 2022-2025 toe te kennen aan Movianto. Eén overeenkomst met Medista liep nog tot 2025, maar ook die zou in maart 2023 worden stopgezet. Medista stapte naar de Raad van State om dat besluit op te schorten, maar ving er bot.
De FOD Volksgezondheid heeft alle vertrouwen in Movianto, stelt Ramaekers. "Het veranderen van partner is vervelend, we moeten daar eerlijk over zijn, maar we doen het nu aan het einde van deze campagne. De vaccinatiegraad ligt hoog, maar toch nog altijd te laag naar onze goesting", zegt hij. "Movianto is klaar om van start te gaan. Als laatste stap, voor de Pfizer-vaccins, hebben ze nu ook de capaciteit om die te stockeren. De diepvriezers op min 75 graden zijn aanwezig, operationeel en door het geneesmiddelenagentschap geïnspecteerd. De inspecties van het FAGG zijn heel streng en dat hoort ook zo."
Transitieplan
Ramaekers verwacht geen problemen bij de overgang van Medista naar Movianto. "Ons contract met Medista loopt officieel nog tot februari volgend jaar. We hebben nu een directe dialoog met Medista en we hebben altijd goeie service gekregen. Maar als je ziet dat een aanbesteding overschreden wordt, moet je een nieuwe aanbesteding doen. We werken met publieke middelen. Het transitieplan is in afronding en de komende dagen en weken wordt het transport van de vorige partner naar de nieuwe uitgevoerd", aldus de voorzitter van de FOD Volksgezondheid.
"De enige doelstelling is de boostercampagne goed te laten verlopen", zegt Ramaekers nog. "Het grootste aandachtspunt zijn de COVID- en antivirale middelen, maar er zitten nog andere zaken in de strategische stock. Op niveau van de FOD Volksgezondheid, maar Defensie heeft ook haar strategische stock. Ook nu met de oorlogssituatie in Oost-Europa is dat belangrijk, mocht er iets gebeuren in het kader van biologische of chemische oorlogsvoering, of nucleaire incidenten in Oekraïne die hier ook consequenties kunnen hebben."
Ramaekers bevestigt dat een deel van de coronavaccins vernietigd zal moeten worden. "Net als de andere Europese landen stellen we sinds het voorjaar vast dat de ontwikkelingslanden niet meer geïnteresseerd zijn in vaccins via Covax. Vanuit Europa hebben we best veel vaccins aangekocht, omdat we niet op voorhand wisten wat de beste vaccins gingen zijn. De komende maanden en ook volgend jaar zullen we een deel van onze bestaande stocks moeten vernietigen."
Movianto toonde zich bij de vaccinatiecampagnes in Nederland en het Verenigd Koninkrijk een betrouwbare partner, stelt Hannes Dubois, commercieel manager van Movianto België. "We zijn in elf landen aanwezig met warehouses en distributiecentra, met 3.800 medewerkers. We leveren al heel lang diensten aan verschillende farmabedrijven en bieden ook buiten de kantooruren diensten aan. We zijn nooit gesloten. We zijn al sinds het begin van de coronacampagne verantwoordelijk voor de distributie van de COVID-vaccins in Nederland en ook in het Verenigd Koninkrijk. Wat de ULT-vriezers betreft beschikken we er nu over twintig, goed voor 4,1 miljoen dosissen van het Pfizer-vaccin, en binnenkort over veertig stuks. Daarmee is de vraag ruim beantwoord, maar we zijn flexibel mocht de vraag komen om de capaciteit uit te breiden", aldus Dubois.