Geneesmiddelenagentschap vraagt Ozempic te beperken tot diabetici

Het geneesmiddelenagentschap (FAGG) beveelt artsen en apotheken aan om het geneesmiddel Ozempic prioritair voor te behouden voor diabetici. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) n de Kamer geantwoord op een vraag van Daniel Bacquelaine (MR).

Vandaag bestaat er momenteel een beperkte beschikbaarheid van Ozempic en dat door een acute stijging van de vraag. Blijkbaar is het middel immers ook populair als vermageringsmiddel en wordt het daarvoor vaak off label voorgeschreven. Verwacht wordt dat het beperkte aanbod zeker tot begin 2023 zal duren. 

Op vraag van de minister heeft het FAGG vorige maand een task force georganiseerd om zich over het probleem te buigen. Het agentschap heeft intussen aanbevelingen opgesteld. Zolang de beperkte beschikbaarheid duurt, moet er voorrang gegeven worden aan de behandeling van volwassen patiënten met diabetes. Off label gebruik van Ozempic moet worden beperkt, zeker voor het gebruik bij de behandeling van overgewicht bij een BMI lager dan 30 kg/m².

Het FAGG staat overigens in contact met de Europese partners en het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA). Het probleem van de mindere beschikbaarheid beperkt zich immers niet tot ons land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.