Hoe uitstroom uit zorg- en welzijnssector pareren?

Om de uitstroom van professionals in de zorg- en welzijnssector te verminderen, moeten werkgevers investeren in een werkomgeving waarin medewerkers zich erkend, gewaardeerd en betrokken voelen. Dat omvat systematische erkenning van prestaties, aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden, betrekken van medewerkers bij besluitvorming en vroegtijdig aanpakken van ontevredenheid. Deze aanpak is essentieel voor tevredenheid en behoud van medewerkers, volgens onderzoek van Nivel.

Vergrijzing en complexere zorgbehoeften zullen de personeelstekorten doen stijgen van 3% in 2023 naar 13% in 2033, terwijl de sector in Nederland jaarlijks 20% van de medewerkers verliest aan uitstroom. Cijfers die vergelijkbaar zijn met België. Uiteraard leidt dat tot organisatorische problemen en hoge kosten. Het verminderen van uitstroom is cruciaal om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.

35 vertrekthema’s en 28 preventiemogelijkheden

Uit een uitstroomonderzoek met 22.164 deelnemers identificeerde Nivel 35 vertrekthema’s en 28 preventiemogelijkheden. ‘Nieuwe baan’ en ‘erkenning en waardering’ zijn de meest voorkomende vertrekthema’s en preventiethema’s. Vertrekredenen verschillen per groep: ouderen verlaten hun baan vaker om gezondheidsredenen, jongeren richten zich meer op werk-privébalans en ontwikkeling, en langere dienstverbanden hebben andere vertrekredenen dan kortere.

Een geïntegreerde aanpak gericht op erkenning, ontwikkelingsmogelijkheden en betrokkenheid is noodzakelijk om de medewerkerstevredenheid te vergroten en personeelsuitstroom te beperken. Dat begint bij systematische erkenning van prestaties en proactief faciliteren van groeikansen.

Meer info vindt u hier.

> Tegen 2040 heeft België 124.000 extra zorgverleners nodig

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.