Grote huisartsenpraktijken zetten meer digitale zorg in (Nivel)

Het gebruik van het e-consult, online aanvragen van herhaalvoorschriften en het teleconsult stegen in 2023 zodanig dat inmiddels bijna elke huisartsenpraktijk boven de Moerdijk die inzet. Ook digitale geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zit nog steeds in de lift. Dat wijst een grootscheepse bevraging van het Nederlandse onderzoeksinstituut Nivel (1) uit.

Minimaal driekwart van de praktijken biedt deze digitale zorgvormen aan en dit aandeel stijgt nog altijd. De groei is vooral merkbaar in grotere praktijk(vorm)en en praktijken die aangesloten zijn bij een overkoepelende organisatievorm. 

Verreweg de meeste praktijken zetten het e-consult zelfs dagelijks in, terwijl het teleconsult, telemonitoring en digitale GGZ eerder wekelijks worden gebruikt. Ook biedt een ruime meerderheid van de praktijken patiënten de optie om online een afspraak in te plannen. Videobellen wordt door een minderheid gebruikt en als het wordt aangewend dan is dat vaak maandelijks of maar enkele keren per jaar.

Deze werkwijzen ziet men als een mogelijkheid om de zorg betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief hoog te houden. Nog enkele bevindingen:

  • Praktijken met een lager aantal patiënten zetten over het algemeen minder digitale zorg in dan praktijken met relatief veel patiënten.
  • Het gebruik van digitale zorg ligt over het algemeen wat hoger in groepspraktijken dan in solopraktijken.

(1)    Tussen 2 november en 10 december 2023 is onder bijna alle ruim 4.800 huisartspraktijken in Nederland de jaarlijkse Nivel Huisartsenpraktijkenenquête uitgezet. De respons op de vragen lag op 8% (n=406).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Eric Collier

    04 september 2024

    Digitaal ?
    Huizrtsgeneeskunde is gebaseerd op het “colloque singulier “
    Al de rest is bullshit

    Dr Eric Collier
    Huisarts in Evergem
    Sinds 53 jaar