Franse burgerconferentie pleit voor toelating van "actieve hulp bij levenseinde"

De deelnemers van een Franse burgerconferentie over het levenseinde pleiten ervoor om een mogelijkheid te voorzien om "actieve hulp" te bieden bij het sterven.

De burgerconferentie telde 180 leden en debatteerde de voorbije drie maanden op vraag van de Franse regering over de huidige Franse wetgeving rond het levenseinde. De overgrote meerderheid, 84 procent, vindt dat het huidige kader niet volstaat. 

In Frankrijk is actieve euthanasie, of het toedienen van een dodelijk middel aan iemand, verboden. Passieve euthanasie, bijvoorbeeld door het uitschakelen van machines, of indirecte euthanasie, waarbij sterke medicatie de pijn verlicht en het sterven versnelt, zijn wel toegestaan. 

Drie kwart van de leden van de conferentie vindt dat actieve hulp bij het levenseinde moet worden toegestaan. 72 procent pleit voor geassisteerde zelfdoding, waarbij een patiënt het dodelijke middel zelf inneemt onder toezicht, 66 procent voor euthanasie, wat door een arts wordt begeleid. 56 procent van de burgers vindt dat ook minderjarigen toegang moeten krijgen tot geassisteerde zelfdoding. 

De euthanasiewetgeving beroert al jaren de gemoederen in Frankrijk. Nu steken Fransen vaak de grens over naar EU-landen met een liberalere wetgeving, zoals Nederland of België, op zoek naar hulp.

> Bijna 3.000 euthanasiegevallen in België in 2020

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.