Federale formatie - "Er moet een doorstart komen", zegt Mahdi.

Voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi moet er een doorstart komen van de onderhandelingen met de Arizona-partijen. Dat zei hij na zijn gesprek met de koning vrijdag. Hij ziet nog "een klein gaatje" om tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober een federale regering gevormd te krijgen.

Mahdi hoopt de gesprekken tussen de Arizona-partijen nog te kunnen voortzetten. Dat de koning de vijf partijen vrijdag uitnodigt, noemt hij een "duidelijk signaal" dat er een gevoel is dat een Arizona-coalitie mogelijk is. "Er moet een doorstart komen."

Dat betekent niet dat de partijen gewoon moeten voortdoen zoals ze bezig waren, maar Mahdi wijst er wel op dat er ook veel goede zaken op tafel lagen "waar we verder aan kunnen werken".

Hij riep de partijleiders ook op om niet te blijven hangen bij "een aspect van 70 miljoen". De onderhandelingen tussen de vijf partijen liepen vast op het thema van de fiscaliteit, en met name de invoering van een meerwaardebelasting. Volgens verschillende media zou het finale geschil gaan rond een opbrengst van zowat 70 miljoen euro. 

Mahdi hoopt dat ook de partijen voldoende moed tonen en respect hebben voor elkaar, en dat de onderhandelingen niet mislukken door persoonlijkheden. "It takes five to tango", zei hij ook. 

"De vraag die we ons moeten stellen, is hoe we uit de situatie kunnen geraken waarin we zitten", aldus Mahdi nog. Voor CD&V blijft een grote fiscale hervorming belangrijk, net als versterkingen van de gezondheidszorg. 

Mahdi beet vrijdag om 9.30 uur de spits af van de consultatieronde van de koning. Die ontmoet vandaag de voorzitters van de vijf Arizona-partijen, nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever donderdagavond zijn opdracht van formateur teruggegeven heeft aan de koning. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is als tweede aan de beurt.

Lees ook : Federale formatie - Prévot: "Duidelijk dat Vivaldi vertrouwen tussen partners diep heeft geschaad"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.