Eén jaar oorlog in Oekraïne - Dokters van de Wereld waarschuwt voor ongekende gezondheidscrisis in Oekraïne

Een jaar na de start van de oorlog in Oekraïne staat het Oekraïense zorgsysteem op imploderen. Daarvoor waarschuwt Dokters van de Wereld. "De systematische aanvallen op zorginfrastructuren en verminderde mobiliteit van de achtergebleven bevolking komen bovenop het chronische gebrek aan medicatie en zorgmateriaal", aldus de ngo.

Ondanks de vele stroomonderbrekingen en het gebrek aan medicatie en medische apparatuur blijven de ziekenhuizen mensen verzorgen. "De achtergebleven bevolking bestaat immers voor een groot stuk uit zorgbehoevende mensen die te kwetsbaar waren om te vluchten, zoals chronisch zieken, ouderen, mensen met een handicap, zwangere vrouwen of mensen met kanker", zegt algemeen coördinator Bashar Kailani vanuit Oekraïne.

Dokters van de Wereld is vanaf dag één gestart met het uitsturen van medische konvooien. Ook zet de ngo in op zeventien medische mobiele teams en ondersteunt ze meer dan 120 ziekenhuizen en 90 vluchtelingencentra met medische hulp. "Hierdoor konden we vorig jaar meer dan 900.000 Oekraïense burgers helpen."

"Net als het zorgsysteem staat de mentale gezondheid in Oekraïne op kraken, vooral voor de mensen die twee keer zijn moeten vluchten en meerdere dierbaren zijn verloren", voegt Bashar Kailani toe. Dokters van de Wereld neemt dan ook psychologen op in de mobiele eenheden en wie niet tot in de centra of mobiele klinieken raakt, kan terecht op een gratis hotline voor geestelijke gezondheidszorg. De ngo voorziet ook psychologische hulp voor de zorgmedewerkers die eveneens mentaal uitgeput zijn.

Dokters van de Wereld roept alle partijen op ongehinderde toegang te verlenen tot humanitaire hulp en roept de internationale gemeenschap op, van vrije humanitaire toegang een prioriteit te maken. Vandaag is het bijna onmogelijk voor hulpverleners om de door de Russen gecontroleerde gebieden in Oekraïne te bereiken. Bovendien moet er "eindelijk een einde komen aan alle geweld tegen burgers en de aanvallen op humanitaire werkers, ziekenhuizen en burgerdoelwitten".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.