Neurostimulatie wordt in heel wat domeinen van de neurologie gebruikt, onder meer bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een implantaat dat zich kan aanpassen aan de noden van de patiënt.
Neurostimulatoren kunnen heel doeltreffend zijn om tremor of epilepsiecrisissen te voorkomen bij patiënten met diverse neurologische stoornissen. Maar de elektrische activiteit die voorafgaat aan tremor of een epilepsiecrisis kan extreem subtiel zijn en de frequentie en de sterkte van de nodige elektrische stimulatie om de klachten te voorkomen zijn net zo gevoelig. Het kan de artsen jarenlange kleine aanpassingen kosten vooraleer de toestellen voor een optimale behandeling zorgen.
De WAND, Wireless Artifact-free Neuromodulation Device, is dan ook een belangrijke evolutie in het domein van de neurostimulatie omdat het toestel in staat is om subtiele elektrische activiteit in de hersenen te detecteren. Dat maakt het mogelijk om vanaf de eerste tekenen in te grijpen en een crisis te voorkomen.
De tool is in staat om tekenen van tremor of een epilepsiecrisis te herkennen, en om zelf de parameters voor stimulatie aan te passen om niet-gewenste bewegingen te verhinderen. En omdat het om closed-loop stimulatie gaat, de stimulatie en de registratie gebeurt dus simultaan, kunnen de parameters in real time aangepast worden.
WAND kan de elektrische activiteit registeren op 128 kanalen of op 128 punten in de hersenen, in vergelijking met acht kanalen bij andere closed-loop systemen. Bij een demonstratie maakten onderzoekers gebruik van WAND om de specifieke armbewegingen te herkennen en te vertragen bij resusapen. De tool wordt beschreven in een studie die gepubliceerd werd in Nature Biomedical Engineering.
WAND kan ook de elektrische activiteit registreren tijdens de stimulatie en volgens de onderzoekers is dat een primeur.