Quantiq: vitale functies meten met een eenvoudige video van het gezicht

© Quantiq

De Franse start-up Quantiq, in 2020 opgericht door Alain Habra en Fabien Niel, heeft een innovatieve technologie ontwikkeld die van elke camera, webcam of smartphone een medisch apparaat maakt dat op afstand de vitale functies van een patiënt kan meten. Met behulp van een 30 seconden durende video van het gezicht kan deze technologie de ademhalingsfrequentie, hartslag, hartvariabiliteit, stress en hartcoherentie meten met behulp van fotoplethysmografie, een techniek waarbij variaties in het licht dat door het bloed onder de huid wordt geabsorbeerd, worden geanalyseerd.

Quantiq richt zich op verschillende veelbelovende markten voor de toepassing van zijn technologie. Dit zijn onder andere teleconsultatieplatforms en teleconsultatiecabines, die vooral populair zijn in de Verenigde Staten, waar zorgverleners dit hulpmiddel kunnen gebruiken om de vitale functies van een patiënt te controleren vóór een online consultatie. Deze innovatie is bedoeld om de efficiëntie van consulten te verbeteren en de tijd van zorgprofessionals te optimaliseren. Uit een studie van Quantiq blijkt dat hun oplossing de tijd die nodig is om patiënten door te verwijzen naar spoedeisende hulp met 21% kan verminderen.

Verzekeringsmaatschappijen en mutualiteiten zijn ook belangrijke doelwitten, omdat zij een beter inzicht willen krijgen in de gezondheidstoestand van hun leden om hun uitgaven te optimaliseren. Op langere termijn is Quantiq van plan om samen te werken met farmaceutische groepen om de tijd die nodig is voor het uitvoeren van klinische studies te verminderen door het verzamelen van vitale gegevens te vergemakkelijken.

Technologie klaar voor certificering
Om zijn ambities waar te maken, moet Quantiq de nodige certificeringen behalen in Europa en de Verenigde Staten. De start-up, die momenteel bezig is met het verkrijgen van CE klasse IIa en FDA-certificering, heeft onlangs 2,6 miljoen euro opgehaald bij een pool van business angels en Bpifrance. Met deze fondsen kunnen ze niet alleen het certificeringsproces afronden, maar ook nieuwe functionaliteiten voor hun product ontwikkelen.

Tussen nu en 2025 wil Quantiq onder andere de bloeddruk meten, het hemoglobinegehalte meten om bloedtesten te vermijden en atriumfibrillatie detecteren, dat verantwoordelijk is voor 30% van de beroertes wereldwijd. De nauwkeurigheid van hun apparaat is al aangetoond in een klinische studie met 500 patiënten in vier ziekenhuizen in Frankrijk, waarbij de medisch-economische effectiviteit werd bevestigd doordat professionals in de gezondheidszorg meer dan 20% van hun tijd konden besparen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.